Hlavní obsah
Sport

Jak jsem poznal Pavla Francouze. Skvělý brankář se skromným vystupováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Na archivním snímku hokejový brankář Pavel Francouz v dresu Litvínova při mistrovské sezoně 2014/2015.

Ta zpráva se dala očekávat, ale pořád nebyla oficiálně potvrzena. Až 19. dubna sám hokejový brankář Pavel Francouz na tiskové konferenci v Praze oznámil, že ze zdravotních důvodů ukončuje kariéru.

Článek

A to někdejšímu gólmanovi české reprezentace v červnu bude teprve 34 let, což z brankářského pohledu není takříkajíc žádný věk.

Pavel Francouz startoval na několika mistrovstvích světa a zimní olympiádě v roce 2018, vyhrál Stanley Cup s týmem Colorado Avalanche, působil v KHL a předtím v českých soutěžích. V roce 2015 získal s Litvínovem mistrovský titul v extralize.

Francouz má v českém hokeji výborné renomé nejen kvůli sportovním výkonům, ale i vstřícnému a skromnému vystupování. Proto ani nepřekvapilo, že byl ve své extraligové éře v novinářských anketách vyhlášen nejlepším gólmanem Tipsport extraligy a nejlepším hráčem v play-off vůbec.

Jako sportovní novinář znám Pavla Francouze už od doby, kdy v roce 2010 přišel z Plzně do tehdy prvoligového celku HC Slovan Ústí nad Labem. Okamžitě se stal jeho oporou, což mohu potvrdit, protože jsem navštěvoval takříkajíc pracovně většinu zápasů. Vzpomínám si, že skoro po každém z nich se snesla na jeho adresu slova uznání. Pavel Francouz ale přijímal chválu s pokorou a  a bylo jen otázkou času, kdy se prosadí v extralize.

Šanci mu poskytl v roce 2012 nedaleký Litvínov, s nímž ústecký klub spolupracoval. Francouz se vypracoval do pozice jasné litvínovské jedničky v brance. Vybavuji si taky, jak tehdejší litvínovští trenéři Vladimír Jeřábek a Petr Rosol litovali jeho absence při nucené pauze kvůli brankářovu zranění.

Na podzim 2013 se ujali trenérského vedení Litvínova Radim Rulík a Miloslav Hořava. A na jaře 2015 severočeský klub pod jejich taktovkou slavil historický extraligový titul. Generálním manažerem klubu byl tehdy Robert Kysela, který mi při jednom z nedávných novinářských rozhovorů sdělil svoje dojmy z tehdejší euforie.

„Samozřejmě se na atmosféru a cestu za titulem v roce 2015 nedá zapomenout. Sešla se spousta faktorů od skvělých trenérů Radima Rulíka a Miloše Hořavy a kouče brankářů Zdeňka Orcta přes neskutečnou partu, individuální výkony v čele s gólmanem Pavlem Francouzem. Prostě tým byl dobře poskládaný od zkušených hráčů po ostatní členy kádru,“ líčil Robert Kysela.

„Mnozí hráči šli tehdy za svým snem vyhrát titul a získat i lepší angažmá včetně působení v zahraničí, což bylo v pořádku. To byl i případ Pavla Francouze, který odešel do KHL. Všichni hráči, kteří se na titulu podíleli, skvělým způsobem ukázali, že umí hrát hokej. Ale postavit po odchodu opor znovu kvalitní mužstvo bylo složité. Litvínov je malé město a sehnat sem špičkové hokejisty odjinud je problematické a docela těžké,“ připomněl Kysela.

Nutno říci, že na Francouzův přínos pro Litvínov se často odkazovalo i letos, když tamní celek prošel až do semifinále extraligy proti Pardubicím. Byl to největší úspěch klubu právě od zmíněného roku 2015.

V kontaktu s hokejem zůstává Pavel Francouz i nadále. Měl by být v květnu jedním z televizních expertů při MS v Praze a Ostravě. A bude to pro něj výjimečná situace. Jednak s některými českými reprezentanty se potkal sám v národním týmu, navíc trenérem je Radim Rulík, pod nímž chytal při mistrovské jízdě v Litvínově.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz