Hlavní obsah

Jan Kliment, Pavel Šulc a Lukáš Červ to dotáhli z Jihlavy až do fotbalové reprezentace

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z fotbalového stadionu v Plzni, kde za Viktorii Plzeň hrají Pavel Šulc a Lukáš Červ

Byť fotbalová Jihlava nepatří k elitním českým klubům, přesto má FC Vysočina v současnosti své nezanedbatelné místo i v rámci českého národní týmu.

Článek

V polovině října totiž nastoupili za reprezentační áčko proti Ukrajině (1:1) v Lize národů záložníci Pavel Šulc, Lukáš Červ a útočník Jan Kliment.

Co mají konkrétně tak společného? Všichni tři totiž rozjížděli svoje kariéry právě v Jihlavě, kde dostali už v mladém věku první šanci v profesionálním fotbale. A shodou okolností v minulé sezoně shodně působili ve Viktorii Plzeň, v létě pak Jan Kliment přestoupil do Sigmy Olomouc. A Šulc s Červem jsou stále oporami Plzně.

Hodně o tom ví Lukáš Vaculík, bývalý kapitán jihlavského celku a nynější generální ředitel klubu. A právě s ním jsem hovořil o vzestupu zmíněné reprezentační trojice.

Začněme nejprve Janem Klimentem, který po osmi kolech podzimní části první ligy 2024/2025 vedl tabulku střelců Chance Ligy s devíti góly v dresu Olomouce. Vybavujete si jeho začátky v Jihlavě?

Když jsem hrával za Jihlavu v první lize, býval jihlavský odchovanec Honza Kliment normálně v kádru. Začal pod trenérem Františkem Komňackým v sezoně 2012/2013.  A po mistrovství Evropy hráčů do 21 let v roce 2015 se prodal z Jihlavy rovnou do VfB Stuttgart. Už je to docela dlouho, ale pro Jihlavu to byl první přímý přestup hráče do ciziny tohoto ražení. Jak říkám, pomohlo mu EURO jednadvacítek a vstřelené góly.

Ještě poměrně nedávno se v v týmu FC Vysočina prosazovali Pavel Šulc a Lukáš Červ. Jaký je jejich „jihlavský příběh“?

S Pavlem Šulcem jsem se potkal taky jako spoluhráč na hřišti. V Jihlavě jsme mu v jeho devatenácti letech dali první příležitost ve druhé lize na jaře 2019. Doporučil nám ho tehdejší trenér Radim Kučera, který ho znal. Se „Šulcíkem“ jsme hráli vedle sebe ve středové řadě, já defenzivního záložníka, Pavla to táhlo do ofenzivy. Pro mě stačilo, abych mu dal balon a on utekl. Už tehdy měl fantastický pohyb a vedení míče takové, jaké předvádí i teď. Už jako mladík byl zajímavým hráčem, což poté dokázal i v lize, reprezentaci do 21 let i v áčku, evropských pohárech. Od nás z Jihlavy odešel do Opavy, Plzně, na hostování do Českých Budějovic, Jablonce a zpátky do Plzně.

A Lukáš Červ?

Tak s Lukášem Červem jsem v sezoně 2020/21 už nehrál, ale poznal jsem ho jako člena jihlavského hráčského kádru už z pozice ředitele klubu.Podařilo se nám ho získat z pražské Slavie a s jeho agentem jsme domluvili podmínky. Lukáš pak působil v Pardubicích, Slovanu Liberec, odkud ho odkoupila pražská Slavia a poslala společně s Matějem Valentou do Plzně jako součást kompenzace za přestup brankáře Staňka z Plzně do Slavie.

Hráčů, kteří se v poslední době z Jihlavy odrazili do první ligy, by bylo asi víc. Můžete zmínit ještě alespoň jedno další jméno?

Třeba momentálně zraněný stoper Tomáš Vlček. Byl u nás půl roku. Pomohl nám a myslím, že i Jihlava mu pomohla v kariéře. Pak hrál za Pardubice a na jaře se už jako hráč pražské Slavie dostal i na mistrovství Evropy 2024.

Když jsme se dotkli české první ligy, jak ji vnímáte v kontextu s evropskými poháry?

Myslím, že liga jde svou popularitou nahoru. Sleduji samozřejmě kluky Šulce a Červa při startech za Plzeň v Evropské lize, stejně tak celou Slavii Praha v téže soutěži. A že jsou navíc Sparta Praha v Lize mistrů a Mladá Boleslav v Konferenční lize, pak je to s počtem čtyř klubů v Evropě vynikající úspěch.

Zdroj: autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz