Hlavní obsah
Sport

Jan Kovařík dal v Lize mistrů gól za Plzeň a blíží se ke čtyřstovce ligových startů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Na snímku z konce září 2024 - fotbalový záložník Jan Kovařík, hráč Bohemians Praha 1905.

V šestatřiceti letech patří fotbalový záložník Jan Kovařík k nejzkušenějším hráčům v probíhajícím ročníku Chance Ligy. Už se blíží ke čtyřstovce odehraných zápasů, čímž by se zařadil mezi opravdové hráčské osobnosti nejvyšší soutěže.

Článek

Jan Kovařík absolvuje už svoji sedmnáctou ligovou sezonu v řadě.

Po začátcích v Českých Budějovicích a kratičké epizodě v pražské Slavii se následně prosadil v FK Jablonec, odkud si ho „vytáhla“ Viktoria Plzeň. V ní strávil dvanáct let a z toho v jedenácti ročnících po sobě nastoupil za plzeňský tým v evropských pohárech včetně Ligy mistrů.

Celkem už Jan Kovařík zasáhl do 52 zápasů na klubové evropské scéně, z toho šest bylo v dresu Jablonce, čtyřiačtyřicet (!) v Plzni a dva si loni připsal za svůj současný klub Bohemians Praha 1905.

Kovařík patří také do výjimečné skupiny tehdejších plzeňských hráčů, kteří skórovali v základní skupině Ligy mistrů. V sezoně 2018/2019 pomohl k vítězství Viktorie Plzeň nad AS Řím 2:1, když vstřelil vedoucí gól na 1:0. Po vyrovnání hostí rozhodl o úspěchu Plzně Tomáš Chorý, nynější útočník pražské Slavie. Jen pro doplnění: trenérem Plzně byl tehdy Pavel Vrba.

Když jsem s Janem Kovaříkem hovořil, zeptal jsem se nejprve na to, jak se „jeho“ týmům dařilo skloubit vypjaté a atraktivní pohárové duely s domácí ligou.

„Často se uvádí, že přepínat mezi soutěžemi, je náročné. V Plzni jsme to takhle měli prakticky pořád. Teď v Bohemce zažívám z druhé strany situace, kdy hrajeme právě proti celkům, co kromě ligy ještě bojují v Evropě, tedy proti Spartě, Slavii, právě Plzni a také Mladé Boleslavi. Třebaže mají nabité programy, určitě z jejich pohledu podcenění „nepohárových“ soupeřů nehrozí,“ řekl mi Jan Kovařík.

Uznává sílu a možnosti ligových favoritů.

„Mají našlapané kádry. Hrají ve vysokém tempu, třeba Slavia, což je v naší lize výjimečné,“ přemítal záložník Klokanů.

„Když ale podáme stoprocentní výkony, můžeme snad i v něčem překvapit. K potřebné bojovnosti ale musíme přidat nadstandardní kvalitu. V opačném případě asi nelze uspět,“ poznamenal Jan Kovařík.

Fotbalisté Bohemians Praha 1905 chtějí obstát nejen v první lize, ale i v MOL cupu.

„Tím, že v nižších kolech domácího poháru hrají ligové celky na půdě týmů z nižších soutěží, je to pro tamní kluby zpravidla událost. Někdy i z jejich pohledu zápas roku. Zkoušejí favority potrápit. Musím takříkajíc zaklepat, že jsem v kariéře absolvoval desítky utkání domácího poháru, ale nikdy jsem nevypadl se soupeřem ze třetí nebo druhé ligy. A nehodlám s tím začínat,“ glosoval nastolené téma Jan Kovařík.

I s týmem Bohemians už s fotbalem navštívil i menší místa, kde se Klokani představili v soutěžním klání.

„Pro tamní kluby je to asi zpestření sezony. Tak by to mělo být. Pro lidi se to hraje. Fanoušci jsou na nás asi zvědaví. Ti naši příznivci za námi jezdí vždycky a podporují nás,“ dodal Jan Kovařík.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz