Hlavní obsah
Sport

Jan Rutta, David Kämpf a Ondřej Kaše nastupovali za Chomutov a jsou společně na mistrovství světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z areálu O2Areny v Praze, která je dějištěm mistrvoství světa v hokeji 2024

„Deset let, jak půlhodina“ – zpívá se v jednom z hitů populární hudební skupiny Chinaski. A přesně v tomto duchu by podobné slovní spojení o rychlosti času jistě potvrdili i tři čeští hokejoví reprezentanti, nominovaní na letošní MS.

Článek

V sezoně 2013/2014 nastupovali společně za tým Chomutova v hokejové extralize obránce Jan Rutta, útočníci David Kämpf a Ondřej Kaše. Postupně zamířili do kanadsko-americké NHL, kde prošli vícero kluby.

A po deseti letech, během nichž odehráli řadu zápasů v nejlepší soutěži světa a nasbírali spoustu zkušeností, se potkávají na ledové ploše i v kabině znovu v jednom dresu. A to v národním týmu České republiky při světovém šampionátu v domácím prostředí. Jan Rutta (San Jose) a David Kämpf (Toronto) jsou stále součástí NHL, Ondřej Kaše působí na klubové úrovni v Litvínově.

S trojicí Jan Rutta, David Kämpf, Ondřej Kaše nastupoval tehdy v chomutovském mužstvu i útočník Vojtěch Kubinčák.

„Ondrovi Kašemu i Davidu Kämpfovi bylo sedmnáct, sotva osmnáct let a začínali se mnou v jedné útočné formaci. Takže se dá s úsměvem poznamenat, že jsem je hokejově vychovával. Přišli do áčka jako mladíci, hráli třetí, čtvrtou lajnu,“ glosoval Vojtěch Kubinčák v nadsázce při našem nedávném rozhovoru rozjezd kariéry nynějších reprezentantů.

„Myslím, že mě kluci brali a byli rádi, že na ně neřvu. Říkal jsem jim, aby byli v klidu. Bylo vidět, že už v tak mladém věku mají na extraligu,“ podotkl Kubinčák.

„V té době tam byl s námi i Honza Rutta, který už byl zkušený a po hokejové stránce vše u něj směřovalo k odchodu do NHL, což se taky záhy potvrdilo. Když jsem byl v Chomutově, tak tam chodil do kabiny už jako malý klub Jakub Lauko, co je teď hráčem Bostonu v NHL. Jeho otec nám dělal vedoucího mužstva,“ připojil Kubinčák další vzpomínky.

A aby těch spojitostí mezi Chomutovem a českým reprezentačním áčkem nebylo málo, pak za zmínku stojí další fakta. V sezoně 2015/2016 hrál za Chomutov útočník Roman Červenka, mnohonásobný účastník mistrovství světa, současný kapitán a z pohledu národního týmu nejzkušenější hráč letošní soupisky na MS.

Chomutovskou stopu má ve své trenérské kariéře také hlavní kouč reprezentace Radim Rulík. V sezoně 2009/2010 vedl tým Chomutova v tehdejší první lize, což byla a je druhá nejvyšší soutěž. Mužstvo hrálo ještě na starém zimním stadionu a teprve o několik let později přešlo do nové chomutovské arény.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz