Hlavní obsah
Cestování

Jezero Milada na severu Čech je padesát minut po dálnici od Prahy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek - jezero Milada u Ústí nad Labem - květen 2024

Příjemnou zastávkou při letních cestách do Krušných hor, do oblasti Tiských stěn, Českého středohoří nebo Národního parku České Švýcarsko se může stát jezero Milada. Leží nedaleko od Ústí nad Labem i Teplic.

Článek

Lokalita je z Prahy dostupná po dálnici D8 do padesáti minut.

Bývalá těžební oblast prošla rekultivací a jezero dostalo své jméno po původním hlubinném dole. Vzniklo zatopením uhelného velkolomu a dnes je po jezeru Most, jezeru Medard u Sokolova největší svého druhu v Česku. Začalo se napouštět v roce 2001.

Jezero i jeho okolí slouží k nejrůznějším rekreačním a sportovním účelům jako je například koupání, plavání, potápění, táboření, paddleboarding, kiting, windsurfing, cyklistika, inline bruslení či kondiční běh.

Jedinečnost rekultivované krajiny si mohou návštěvníci prohlédnout ze sedla kola při výletě po přilehlé cyklotrase. V okolí se již dnes nachází cyklotrasa 3009 přicházející z Krušných hor, jejíž různorodý povrch je vhodný pro výlety s celou rodinou. Z ní je možno se napojit na cyklotrasu 3091 směrem do Dubice, 3090 přes Trmice do Ústí nad Labem nebo na druhou stranu vedoucí cyklotrasu 3071 do Teplic. Cyklotrasa si klade za úkol seznámit návštěvníky s oblastí, která se z hnědouhelného dolu stává územím pro oddech a rekreaci.

Návštěvníci se mohou vykoupat na některé ze sedmi pláží vysypaných valounky a pískem. Na Hlavní pláži, pláži Trmice a pláži Roudníky se v letní sezóně nachází stánky s občerstvením, půjčovny sportovního vybavení a také mobilní toalety. K dispozici jsou uzamykatelné cykloboxy. V letní sezóně je východní břeh obsluhován veřejnou autobusovou dopravou s příjemnou dochozí vzdáleností k vodní ploše.

Více i na www.vizemilada.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz