Hlavní obsah
Sport

Josef Csaplár pracuje v třetiligové České Lípě a říká: Jsme na začátku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Josef Csaplár, sportovní ředitel FC Česká Lípa (po zápase v  Ústí nad Labem).

Zkušený fotbalový trenér Josef Csaplár má za sebou řadu angažmá v české lize, působil i v zahraničí. Od letošního léta se stal možná trochu nečekaně novým sportovním ředitelem FC Česká Lípa, celku třetí nejvyšší soutěže.

Článek

Jako sportovní novinář znám Josefa Csaplára od začátku jeho ligové trenérské kariéry. Dodnes se při různých příležitostech připomíná, že v sezoně 2001/2002 se podílel na mistrovském titulu Slovanu Liberec jako rovnocenný člen trenérské dvojice s Ladislavem Škorpilem.

Poté Csaplár vedl mj. pražskou Slavii a na lavičku Liberce se vrátil v lednu 2015 v trenérském tandemu s Jiřím Kotrbou. Koučoval i v cizině, v Česku pak byl například ještě trenérem české reprezentační sedmnáctky, Viktorie Žižkov, Příbrami a Zlína.

S Josefem Csaplárem jsem se v polovině srpna setkal v Ústí nad Labem, kam přijel s klubem FC Česká Lípa k zápasu třetí ligy. Ochotně se svěřil se svým náhledem na současné působiště.

Co vás přivedlo zrovna do České Lípy?

Zajímavá nabídka, která měla hlavu a patu a dávala smysl. A třebaže existoval i zájem ze zahraničí, rozhodl jsem se pro Českou Lípu. Jsme na začátku. Přebudováváme řadu věcí. Jako sportovní ředitel mám na starost celý klub od žáků, dětí, dorostenců, áčko až po tréninkové vybavení, podmínky, metody, pomůcky, výběr hráčů.

Jaký je váš názor na třetí ligu?

Zaznamenal jsem, že při našem utkání v Ústí nad Labem bylo v hledišti přes 1500 diváků. Chtěl bych, aby jich na tuto soutěž chodilo i více. Čím početnější návštěva přijde, tak tam panuje i lepší kulisa. Trénoval jsem i v nižších soutěžích a zajímá mě fotbal jako takový. V České Lípě můžeme hrát lépe než dosud, což je naším cílem. Zatím to nesplňujeme. To, co hrajeme, se nám nelíbí.

Asistentem trenéra v České Lípě je Jiří Štajner, jehož jste trénoval v Liberci při ligovém i pohárovém tažení Evropou. Jak to berete?

Občas se o těch vzpomínkách bavíme, ale ne moc. Už je to dlouho, přes dvacet let, takže takhle to vnímám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz