Hlavní obsah
Sport

Ladislav Škorpil: K titulu fotbalistů Sparty nemám výtky, byl zasloužený

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Bývalý fotbalový trenér Ladislav Škorpil v areálu teplického stadionu v květnu 2024

Legendární fotbalový trenér Ladislav Škorpil, který počátkem června oslaví 79. narozeniny, sleduje stále fotbal nejen podle dění na hřištích, ale i z celkového pohledu.

Článek

Zkušeného kouče jsem potkal na jednom ze zápasů ve finiši ligové sezony a zeptal jsem se ho na jeho dojmy, poznatky a postřehy z letošního ročníku Fortuna ligy a také druhé ligy. Ladislav Škorpil mi ochotně poskytl rozhovor.

První téma je jasné – co říkáte na obhajobu mistrovského titulu v podání fotbalistů pražské Sparty?

Myslím, že není potřeba mít k tomu nějaké výtky. Protože podle mého vyhrála Sparta zaslouženě. Samozřejmě je to i o penězích pro tvorbu mančaftu, možnostech apod. Sparta mohla mít podobné výsledky daleko dřív. Ale asi neuměla finanční stránku zhodnotit tak, jak to uměli v dané době ve Slavii.

Jak se vám zamlouvají výkony fotbalistů, kteří bývají považováni za nejlepší hráče ligy?

Záleží i na tom, jestli hráči mají intuici být v pravý čas na pravém místě. To je i otázka pro trenéry, kdy řada z nich vychází ze svého předpokladu, jak by chtěli hrát. Třeba si řeknou, ten útočník sice dává góly, ale nebrání apod. Jestli je hráč gólový, tak to je nejcennější vlastnost, jaká u fotbalisty existuje. Mančaft přizpůsobím jemu, aby zhodnotil práci druhých.

Co soudíte o postupu Dukly Praha do nejvyšší soutěže?

To, že Dukla jde zpátky do první ligy, tak nad tím jásám. Trénoval jsem ji v letech 1995-1997 a postupovali jsme dva roky po sobě ze třetí ligy do druhé a z ní ještě do první. Mně tam bylo dobře. Potom jsem odešel trénovat podruhé do slovenské Dunajské Stredy.

V čem vidíte základy toho, že Dukla Praha ovládla druhou nejvyšší soutěž, Fortuna národní ligu?

Pokoušeli se o návrat pět let. A v podstatě došli k tomu, že bez zkušených hráčů asi druhou ligu nevyhrají. Loni v létě vzali Vondráška z Teplic, v zimě pak Horu z Českých Budějovic a Mešanoviče, co byl ve Slavii Praha a taky Mladé Boleslavi. A to na prvenství ve druhé lize stačilo. Tuhle soutěž znám, často jezdím na zápasy do Chrudimi. Nedávno jsem se tam sešel i trenérem Dukly Petrem Radou, je to můj kámoš.

Praha bude mít od podzimu v první lize hned čtyři kluby. Jak to vnímáte?

Fanoušci se těší na velký počet derby. Ale byly doby, kdy měla Praha v lize dokonce pět týmů – tedy kromě Sparty, Slavie, Bohemians a Dukly i Viktorii Žižkov, takže příští ročník nebude nějak výrazně výjimečný, pokud jde o pražské prvoligové zastoupení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz