Hlavní obsah
Sport

Litvínov má na hokejovém mistrovství světa osm hráčů z pěti zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek ze Zimního stadionu v Litvínově

Když loni startovalo na mistrovství světa v hokeji šest hráčů z HC Verva Litvínov, zdálo se, že taková statistika se už nedá z klubového hlediska překonat. A přece se tak děje.

Článek

Na současném světovém šampionátu v Praze a Ostravě je na soupiskách reprezentačních týmů pěti (!) zemí dokonce osm hokejistů, kteří v sezoně 2023/2024 působili v Litvínově. A navíc i jeden obránce, jenž se stal litvínovskou posilou od 1. května.

Nevídaný fakt o počtu aktivních zástupců Litvínova na MS svědčí o kvalitní práci klubového vedení při sestavování hráčského kádru a současně o vysoké sportovní úrovnitýmu i jednotlivců. Možná i právě zásluhou reprezentantů vícero zemí se stal Litvínov překvapením extraligové sezony a obsadil čtvrté místo za elitními kluby Třincem, Pardubicemi a pražskou Spartou.

Loni jsem se při novinářském rozhovoru zeptal litvínovského trenéra Karla Mlejnka, co pro něj znamená, že se někteří jeho svěřenci dostali do reprezentačních výběrů svých zemí.

„Je to pocta nejen pro trenéra, ale především pro klub,“ řekl mi před rokem Karel Mlejnek o tehdy šestinásobné účasti hokejistů Litvínova na MS. Trenérova slova dokonale platí i pro aktuální situaci s překonáním loňského počtu reprezentantů.

V kádru českého národního týmu je Ondřej Kaše. Zkušený útočník prožil vydařenou extraligovou sezonu a jeho nominace do užšího výběru nepřekvapila.

Slovensko má na mistrovství světa dokonce tři zkušené hráče Litvínova – i díky formě z extraligy figurují v týmu brankář Matej Tomek a útočníci Andrej Kudrna a Matúš Sukel. Navíc ve slovenské nominaci je i obránce František Gajdoš, který za Litvínov sice ještě nenastoupil, ale přestoupil do severočeského klubu počátkem května z mistrovské Nitry.

„Ve slovenském národnímu týmu jsou Kudrna a Sukel už více let a byli tam i dříve, než jsem přišel do Litvínova. V našem klubu odvádějí dobré výkony a troufám si říci, že stejně jako loni jsou v reprezentaci zaslouženě,“ konstatoval Karel Mlejnek.

Za Lotyšsko nastupují na MS podobně jako před rokem litvínovští obránci Janis Jaks a Kristaps Zile.

Ve výběru Velké Británie je podle očekávání útočník Liam Kirk, který prožil v Litvínově fantastickou sezonu. A za Polsko může světový šampionát absolvovat litvínovský útočník Pawel Zygmunt.

„Určitě je pro Zygmunta povzbuzující, že se Polsko dostalo do áčka v rámci světových šampionátů. Už z toho důvodu, že tým byl zařazen do skupiny v Ostravě, kam to budou mít polští příznivci blízko,“ dodal Karel Mlejnek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz