Hlavní obsah
Sport

Marek Tomica odehrál přes tisícovku zápasů v hokejové extralize a má dva tituly s pražskou Slavií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Marek Tomica na zimním stadionu pražské Slavie v Edenu

Bývalý hokejový útočník Marek Tomica působil na vrcholové scéně jako hráč přes dvacet let. Je juniorským mistrem světa, v extralize odehrál přes tisícovku zápasů. Byl u dvou mistrovských titulů Slavie Praha v nejvyšší soutěži v letech 2003 a 2008.

Článek

Marek Tomica ukončil hráčskou kariéru před nedávnem v prvoligové pražské Slavii, kde se následně stal kondičním trenérem u A-mužstva.

Jako sportovní novinář jsem pozorně sledoval především jeho účinkování v tehdejším extraligovém týmu Chomutova, kde patřil k lídrům. Ale při setkání na zimním stadionu v pražském Edenu jsem se ho nejprve zeptal na počátek jeho sportovní dráhy. Tedy titul mistra světa hráčů do dvaceti let v roce 2001.

„Šampionát se hrál tenkrát v Rusku. Vedl nás hlavní trenér Jaroslav Holík s asistentem Pavlem Hynkem, současným generálním ředitelem HC Litvínov. Od té doby mě zajímá každé mistrovství světa této kategorie a pochopitelně výsledky českého mužstva,“ řekl mi Marek Tomica.

Fakt, že na šampionátu, jehož se zúčastnil v roce 2001, to bylo dosud naposledy, co Česká republika získala juniorské zlato, bere s rozmyslem a bez emocí.

„Vím, že v dalších letech po nás se klukům na mistrovstvích nedařilo. A přitom byli v kádru skvělí mladí hokejisté, kteří pak dosáhli na velké kariéry. Ale na takových akcích rozhodují maličkosti, aktuální forma a štěstí. Když to řeknu zkráceně, tak k nezdaru stačí jeden zápas, který se nepovede a sen o medaili je pryč,“ přemítal zkušený hokejista.

Má ale radost z toho, že loni přivezli junioři stříbro a letos bronz.

„Dovedu se vžít do jejich pocitů. Mně je třiačtyřicet let a moc si vážím toho, co jsme tehdy na světovém fóru pro český hokej dokázali,“ vrací se ještě do minulosti.

Marek Tomica má své místo i mezi hráči, kteří v extralize překonali určitou metu.

„Tisícovka zápasů je považována za magickou hranici. Myslím, že je to poměrně dost utkání. A pěkné číslo. Ale taky je asi pořád těžší vydržet v extralize tak dlouho, aby se hráč k tomuto milníku přiblížil nebo jej překonal,“ nabídl svůj pohled Marek Tomica.

A ještě přidal dodatek ke svému pohledu na toto téma.

„Na jednu stranu se dají zápasy nastřádat v play-off, pokud se tým několikrát probojuje daleko. Jenže i hokejisté a fanoušci vnímají, že se extraliga omlazuje. Je rychlejší a s tím přichází nejen u starších hráčů třeba i riziko zranění,“ poukázal Tomica na nezanedbatelný aspekt.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz