Hlavní obsah
Sport

Michal Mikeska zachraňoval na střídačce Pardubice v extralize. Ten vztah je velmi silný, říká

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Na snímku hokejový trenér Michal Mikeska.

Michal Mikeska patří mezi významné postavy pardubického hokeje. V klubu strávil šestnáct let, osm jako hráč a navíc stejnou dobu na trenérském úseku u mládeže i v několika obdobích u áčka.

Článek

Momentálně je hlavním trenérem prvoligového celku HC Přerov.

S Michalem Mikeskou jsem hovořil po jednom z prvoligových zápasů Přerova, ale především byly tématem hokejové Pardubice.

Co pro vás znamenají právě Pardubice?

Žiju tam a léta strávená v klubu se nedají odpárat. Ten vztah k Pardubicím je hodně silný.

Jak vzpomínáte na svoje dosud poslední trenérské angažmá na střídačce Dynama Pardubice v extralize?

Byl jsem asistentem tehdejšího hlavního kouče Milana Razýma. Přišli jsme k áčku v průběhu sezony 2019/2020. Nakonec to pro nás dopadlo skvěle. Jen připomenu, že jsme se ujali mužstva, které bylo skoro v bezvýchodné situaci v tabulce. Povedlo se nám tým zachránit. S tím asi už nikdo nepočítal, o to víc jsme prožívali euforii.

Vybavíte si konkrétně pardubický boj o udržení v závěru zmíněné sezony?

Měli jsme patnáctibodovou ztrátu před poslední čtvrtinou ročníku. Zrovna v té době se praktikoval přímý sestup do první ligy, o to byla výchozí pozice horší. Nemohli jsme se chytit ani případné možnosti uhrát extraligu v baráži. Kladno finiš sezony asi podcenilo a v posledním kole jsme ho přeskočili a zachránili se, přičemž Kladno v březnu 2020 z extraligy sestoupilo.

Jak dlouho jste s Milanem Razýmem působili u áčka Pardubic?

Nezačali jsme další sezonu moc dobře a poměrně záhy došlo k trenérské změně. To už je standardní pardubický podzim.

Kam vedly vaše další trenérské kroky?

Zavolal mi Milan Razým, když se stal trenérem reprezentační šestnáctky. A nabídl mi pozici asistenta. Věděl jsem, že se mám od něj co naučit a byl jsem za tu nabídku rád.

Sledujete dál své nedávné svěřence z reprezentace hráčů do 16 let?

Určitě ano, aby si člověk řekl, jestli jsem měl dobré oko a na druhou stranu zase třeba „tam jsme se spletli“. Někteří kluci se prosazují. Například Petr Sikora nastupuje za Třinec a mlaďoučký Vojta Čihař z Karlových Varů už dával první gól v extralize.

V Pardubicích se v tomto období hodně přetřásá obsazení trenérských míst. Byť jste trenérem Přerova, nevolal vám náhodou pardubický sportovní ředitel Petr Sýkora ohledně vašeho eventuálního trenérského návratu do klubu?

Petr Sýkora nevolal a nemyslím si, že o tom rozhoduje právě Petr Sýkora.

Přesto se ještě zastavme u extraligy. Co říkáte na dosavadní tažení vedoucího Litvínova?

Vím, že Litvínovští jsou nahoře díky bodovému náskoku odskočení i před druhými Pardubicemi. Samozřejmě Litvínovu pomohlo, že loni našli Ondru Kašeho, který klub pozvedává jménem i výkony. Na druhou stranu je to v této organizaci správně seřazené s jasnou hierarchií. V hokeji vidí věci, jak je mají vidět a když tým hraje podle systému, úspěch přijde. Je tam celkově dobrý kádr a Litvínov prohání i ty nejlepší soupeře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz