Hlavní obsah

Miroslav Přerost s Plzní kdysi šokoval Pardubice, s jejich trenérem se zná od juniorky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek ze zimního stadionu v Plzni

Jedenašedesátiletý Miroslav Přerost má pestré a především bohaté zkušenosti z práce v hokejovém prostředí. A to nejen z trenérského, ale i manažerského působení v extraligových a prvoligových klubech, juniorských reprezentací i ze zahraničí.

Článek

Až do letošního léta se Miroslav Přerost dlouho pohyboval v první hokejové lize, konkrétně byl sportovním manažerem a poté hlavním trenérem HC Litoměřice. Soutěž se nyní nazývá Maxa Liga. Poté Přerost z vyšších pater hokejové scény takříkajíc vystoupil, ale ne docela z hokeje.Nyní je šéftrenérem mládeže v HC Třemošná na Plzeňsku.

Při našem rozhovoru s Miroslavem Přerostem mě zajímala především jeho extraligová trenérská minulost. Ta je spojena s Plzní.

Jak vzpomínáte na dobu, kdy jste byl hlavním koučem tehdejšího plzeňského celku?

Byla to pro klub poněkud zvláštní sezona 20023/24, doslova šlo o turbulentní měsíce. Přišli jsme k týmu společně s Jirkou Kučerou v ne zrovna úspěšné fázi soutěže. Přesto se nám podařilo posunout se do play-off. A to přitom tenkrát chodilo do vyřazovací části jen prvních osm týmů, žádné předkolo nebylo. V posledním kole základní části jsme se po jednom z domácích zápasů protlačili na osmé místo.

A co následovalo potom?

V památném čtvrtfinále jsme vyřadili Pardubice, které šly do play off z nejlepší pozice a tudíž z první příčky. Tehdy Pardubice získaly v základní části o neuvěřitelných čtyřicet bodů více než Plzeň. O našem postupu přes největšího favorita rozhodl až sedmý zápas v Pardubicích. Všechno bylo pro nás zajímavé. Za Plzeň tehdy chytal Roman Málek po příchodu z pražské Slavie, v útoku hráli Josef Straka, Dušan Andrašovský, Michal Straka a další kluci.

Ze statistik vyplývá, že za Pardubice tehdy nastupovali mj. Dopita, Petr Sýkora, Koukal, Průcha, Mikeska, Čáslava, Lubina, Zábranský, Jaroslav Kudrna, Divíšek a další stálice.

Už samotná tato jména asi svědčí o tom, o jaké překvapení jsme se tenkrát na úkor Pardubic postarali…

Jen dodejme, že v semifinále Plzeň narazila na Zlín, který v témže roce 2004 získal mistrovský titul. Ze západu Čech jste zamířil trénovat do Norska. Jaké to tam bylo?

Lillehammer je hokejovým městem, ostatně se tam v roce 1994 konala i zimní olympiáda a v roce 1999 i mistrovství světa. Myslím, že jsme s tamním týmem měli v norské lize úspěch, docela paralela s Plzní. Z posledního místa jsme se dostali do play-off. V norské lize nastupovali hráči, kteří se za pár let objevili i v NHL. Taky tam působili čeští hokejisté. Teď je v Lillehammeru trenér Jakub Petr, bývalý kouč Vítkovic a české reprezentační osmnáctky i dvacítky. Letos se prý Lillehammeru nedaří.

A zkusil jste si i jiné trenérské štace v zahraničí?

Na počátku 90. let jsem trénoval v Německu už ve svých třiceti letech. Bylo to v klubech na úrovni německé druhé ligy apod.

Vraťme se na české hokejové plochy. Co vy a extraliga?

Přiznám se, že ji tak úplně a zcela relevantně nesleduji, tedy extraligové dění. K tomu se nyní vyjadřují jiní odborníci.

Ale určitě vám neunikla trenérská změna v ostře sledovaném klubu jako jsou Pardubice.

Vím, že po rezignujícím Marku Zadinovi áčko trenérsky převzal Václav Baďouček, sportovní manažer pardubického prvoligového béčka. Známe se dlouho, kdysi jsme spolu hráli za juniorku v Plzni.

Jste dál v kontaktu?

S Václavem Baďoučkem jsem hovořil v závěru minulé prvoligové sezony, když jako trenér sestupoval se Znojmem z první ligy a já byl ještě trenérem Litoměřic při našem vzájemném zápase. Tehdy byl Václav Baďouček z toho zklamaný, ale to jsou věci, které pak necháváte za sebou jako minulost.

Zdroj: autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz