Hlavní obsah
Sport

Na mistrovství světa mám výborné vzpomínky, říká Jakub Veselý z liberecké Dukly

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek ze sportovní haly Dukly Liberec

Česká volejbalová reprezentace mužů má díky umístění v první dvacítce světového žebříčku zajištěnou přímou účast na mistrovství světa v roce 2025 na Filipínách. Národní tým se představí na ostře sledovaném šampionátu znovu po patnácti letech.

Článek

Naposledy startovalo Česko na MS v roce 2010. Tehdy byl u toho jako hráč i Jakub Veselý, který je nyní sportovním ředitelem Dukly Liberec.

S Jakubem Veselým jsem na téma reprezentace hovořil krátce poté, co byla zveřejněna zpráva o potvrzení startu českého výběru na příštím světovém šampionátu.

Jak vzpomínáte na mistrovství světa před čtrnácti lety?

Předně musím říci, že bylo určitě těžké se tam vůbec dostat. Přes kvalifikaci v Bulharsku jsme přešli s odřenýma ušima, kdy kapitán Ondra Hudeček otočil zápas proti Nizozemsku. A potom jsme ještě absolvovali dodatečnou kvalifikaci v Liberci, kde jsme porazili Belgii. A tím jsme se dostali na mistrovství světa do Itálie.

Co vám nejvíc utkvělo v paměti?

V základní skupině jsme hráli v Turíně. Nakonec jsme obsadili desáté místo a věřím, že se postupem času tohle umístění docení, protože od té doby Česko na MS nebylo. Světový šampionát trval tři týdny a je větší akcí než mistrovství Evropy.

Tehdy se sešla silná hráčská generace a spousta reprezentantů i po skončení aktivní kariéry u volejbalu zůstala. Můžete to potvrdit?

Samozřejmě. Myslím, že jsem v kontaktu se všemi, co tam hráli. S Janem Štokrem, Alešem Holubcem, Martinem Kryštofem a Lukášem Ticháčkem jsme během svých kariér nastupovali společně i za Duklu Liberec. Ostatně Lukáš Ticháček je nyní v našem klubu dokonce hrajícím asistentem trenéra. Ondra Hudeček je sportovním ředitelem Karlovarska. Velkou stopu v českém i mezinárodním volejbale zanechali i Jirka Popelka, Petr Zapletal, Petr Pláteník, Petr Konečný, David Konečný, Jiří Bence.

Na klubové úrovni jste kromě dvou období v Dukle Liberec působil i v zahraničí. Kde to přesně bylo?

Při zmíněném účinkování na mistrovství světa v roce 2010 jsem hrál zrovna za Arago de Sete ve Francii. Se světovými hráči jsem se pak potkal i v italském klubu Cuneo a byl jsem i v Polsku. Každá země měla něco dobrého i horšího. Pro volejbalisty je rájem Itálie. Kluby disponují početnými realizačními týmy od vedení, trenéry, hráče až po zázemí.

Sledoval jste nedávný olympijský turnaj ve volejbale na OH v Paříži?

Viděl jsem finále, v němž domácí Francie porazila Polsko. A v bojích o nejcennější medaile hráli tři bývalí spoluhráči z doby mého angažmá v těchto zemích. Dva hráči z francouzských klubů na straně olympijských vítězů z Francie a jeden nahrávač v dresu stříbrného Polska.

Zanedlouho začíná česká extraliga. A Dukla Liberec bude mít poprvé v historii zahraničního trenéra. Je to průlom v dění klubu?

Přivedli jsme italského kouče. V dnešní době manažeři nabízejí kromě hráčů i trenéry. A v nabídce byl i Alessandro Lodi. Mně se líbil, oslovil jsem ho a potkali jsme se se stejnou myšlenkou. Saháme do zahraničí, kde je daleko větší konkurence.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz