Hlavní obsah
Sport

Nabídka od mistra extraligy se neodmítá, tvrdí volejbalový trenér Zdeněk Šmejkal

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Na snímku volejbalový trenér Zdeněk Šmejkal, který vede mistrovský celek VK Jihostroj České Budějovice (říjen 2024).

Zkušený volejbalový trenér Zdeněk Šmejkal je uznávanou osobností tohoto sportu. Nejen kvůli obrovským zkušenostem z české extraligy, ale i z reprezentační scény a zahraničních soutěží.

Článek

Ve dvaašedesáti letech se Zdeněk Šmejkal stal v létě novým hlavním koučem Jihostroje České Budějovice. Proto jsem ho při jednom z extraligových zápasů požádal o rozhovor na téma jeho současného angažmá.

Do českého volejbalu jste se vrátil po sedmi letech v Rakousku. S jakým očekáváním?

Především musím říci, že to uteklo hodně rychle. Oslovili mě zástupci Českých Budějovic a taková nabídka se neodmítá. Domnívám se, že pro každého trenéra je velkou výzvou, když přebírá špičkový český celek po jeho zisku mistrovském titulu.

Je pro vás pojem „obhajoba“, který bude jistě spojován s Českými Budějovicemi, zavazující či inspirující?

Takhle na to nemyslím. Současný budějovický tým je úplně jiný ve srovnání s loňskem. Tehdy vedení klubu s generálním manažerem Robertem Mifkou sestavovalo celek, který se po titulu a před letošní sezonou rozpadl, třebaže měl zůstat. Stavěli jsme nový tým a věříme, že se nám postupnou prací podaří navázat na nedávnou minulost.

Jak byste současný českobudějovický kádr charakterizoval?

Myslím, že je tady zajímavý tým především svým složením. Ať už jde o výškový profil hráčů či průměrný věk, který je poměrně nízký. A na koho bych diváky takříkajíc lákal do hlediště? Dobrou pozvánkou je hodně temperamentní srbský reprezentant Aleksandar Okolič. A taky Brazilec Robson Rodrigues na smeči.

O vás je ve volejbalovém prostředí známo, že pocházíte z České Třebové a jste tamním patriotem. Je to tak?

Z České Třebové jsou i další volejbaloví trenéři – například Lubomír Vašina, který loni vedl Příbram a je otcem českého reprezentanta Lukáše Vašiny. Taky Jiří Šiller. Na Českou Třebovou mám vazby, jezdím tam pořád. Jsou tam moji nejlepší přátelé a největší kritici, tedy spíše řečeno oponenti. Jinak momentálně bydlím v Českých Budějovicích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz