Hlavní obsah
Aktuální dění

Olympijský festival 2024 se bude konat u jezera Most

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z části areálu u jezera Most

Před čtyřmi lety otevřený rekreační areál u jezera Most se chystá na Olympijský festival, který se bude konat v souběhu Olympijských her v Paříži 2024, tedy od 26. července do 11. srpna.

Článek

Jezero Most jsem v minulé letní sezoně navštívil a proto jsem stejně jako další případní návštěvníci této lokality zvědavý, co všechno se v areálu připravuje. A podle zpráv z tiskových konferencí a prezentace programu se zdá, že to bude velká událost nejen z pohledu vrcholového sportu.

Olympijský festival se v minulosti konal v Praze, Brně, Ostravě či na Lipně. Letos se bude konat na jediném místě, a to u jezera Most. Český olympijský výbor se snaží touto akcí od roku 2014 přenést atmosféru her i mezi fanoušky a fanynky do Česka. Olympijské festivaly navštívilo od té doby více než 1,3 milionu lidí, kteří si mohli vyzkoušet na 80 sportů.

Jak zaznělo na propagačních setkáních s novináři a zástupci médií před samotnou událostí, Český olympijský výbor se během dnů snaží předávat olympijské hodnoty jako respekt, přátelství nebo fair play. Během akcí se návštěvníci potkají i s českými úspěšnými sportovci a sportovkyněmi. Úspěšní olympionici se opakovaně na festivalu ukazují. Ambasadory akce jsou letos oštěpařka Barbora Špotáková a veslař Ondřej Synek.

Nepůjde jen o fanouškovská témata a diskuse o výsledcích sportovců, ale letos je v plánu, že si na Olympijském festivalu zájemci vyzkouší až 50 sportů pod vedením trenérů a olympioniků. Každý partner akce se spojuje s jedním sportem, který podporuje.

Město Most mělo jasnou volbu v házené, protože místní celek žen je desetinásobným mistrem republiky v nejvyšší ženské soutěži a dodává do české reprezentace řadu špičkových házenkářek. Ústecký kraj si vybral pro tuto oblast typický sport, a to veslování, které má ve zdejším kraji, a také u jezera Most, silnou základnu.

Během festivalu se u jezera podle sdělení organizátorů budou moci zájemci svézt buginou a na Autodromu v Mostě by mělo být k vidění auto z Rallye Dakar. Dále se mohou účastníci akce těšit i na živé promítání letních olympijských her v Paříži na velkém plátně přímo u jezera.

Olympijský festival u jezera Most se koná od 26. července do 11. srpna 2024. Vstupné je pro dospělé a mládež od 13 let 200 Kč, děti od 6 do 12 let 100 Kč, děti do 6 let, senioři a držitelé průkazu ZTP mají vstup zdarma.

Novinkou na Olympijském festivalu 2024 bude ubytování přímo u jezera Most, lze využít kemp či zónu pro karavany. U jezera vzniká také speciální skatepark, který po hrách zůstane městu. Již existující venkovní park dostane nový povrch. Kromě skateparku zůstane po Olympijském festivalu u jezera i kurt na plážové sporty.

Jezero se nachází pod vrchem Hněvín, těsně u přesunutého chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Vzniklo na místě bývalého královského města Most, jež muselo ustoupit těžbě. Vodou se naplnilo v září 2014 a od té doby zde vznikala nová rekreační zóna. Ta se otevřela 12. září 2020.

zdroj: s využitím kudyznudy.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz