Hlavní obsah
Sport

Ostrava se postarala o basketbalovou senzaci. Tým trenéra Cholevy vyřadil mistra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Basketbalový trenér Adam Choleva, který vede celek NH Ostrava

Basketbalová senzace se zrodila v Ostravě. A to v podobě postupu mužů NH Ostrava do semifinále play off nejvyšší soutěže přes obhájce titulu z Opavy.

Článek

Pro oba kluby z tamního regionu to je přelomová situace. Ostravští vstupovali do vyřazovací části až z devátého místa po nadstavbě a pro účast ve čtvrtfinále potřebovali v předkole zdolat Kolín, což se jim podařilo. A nyní nevídaným způsobem si ve čtvrtfinále poradili i s Opavou, která šla do play off z druhé příčky a byla tudíž favoritem nejen této série, ale celé soutěže.

Takže neúspěch opavského celku je obrovským překvapením. A úplným opakem loňské sezony, kdy právě Opava došla z předkola až k titulu. To jsou paradoxy.

Pokud jde o Ostravu, tak v ní nyní velebí kouče Adama Cholevu,který působí na trenérské lavičce u týmu NH třetí sezonu. A zažívá turbulentní ligový ročník. Když jsem jej požádal o novinářský rozhovor v průběhu soutěže, tak v prosinci na tom nebyli Ostravští vůbec dobře. Přesto nepropadal skepsi.

„Jako hlavní kouč mám důvěru vedení. Je tady nastavený nějaký základ a snažíme se o naplnění klubové koncepce. Snad se ji držíme, i když výsledky nejsou letos zatím takové, jak jsme si představovali. Věříme, že to zlomíme. Není všem sportovním dnům konec,“ přemítal Adam Choleva.

V té době se v Ostravě pokoušeli o posílení hráčského kádru.

„Přišli Američané Rhodesa po něm i Madden. Jsou to zkušení hráči a zatím se jeví tak, že by nám mohli pomoci,“ uvažoval trenér a následující týdny jeho očekávání naplnily.

Ostravští se opírají nejen o kvalitní hráče, ale i soudržný realizační tým. Asistentem Adama Cholevy je Nihat Gündüz.

„Je to turecký trenér, který žije v Česku už delší dobu. Kdysi hrál tureckou druhou ligu a byl v ní i trenérem. Působil i u univerzitních týmů. V Ostravě už trénoval dva roky mládež. Basketbal je mezinárodní sport a hlavní bývá, jak si trenéři spolu sednou po lidské složce. Nihat umí česky, což je další výhoda,“ líčil Adam Choleva.

Teprve osmadvacetiletý kouč může čerpat trenérské zkušenosti od svého otce Zbyňka Cholevy, který se prosadil v Prostějově i Novém Jičíně.

Basketbalisté Ostravv se v semifinále střetnou s Nmyburkem, vítězem základní části nejvyšší soutěže. Druhou semifinálovou dvojici tvoří severočeské celky BK Ústí nad Labem – BK Děčín.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz