Hlavní obsah
Cestování

Plzeň má turistům co nabídnout, zájem je o pivovar a zoologickou zahradu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z části plzeňského náměstí

O tom, že Plzeň patří k oblíbeným místům turistů z domova i z ciziny při cestách po Česku, není sporu. Svědčí o tom i celostátní žebříček nejnavštěvovanějších turistických cílů agentury CzechTourism.

Článek

„Téměř 530 tisíc návštěvníků zamířilo v roce 2023 do Plzeňského Prazdroje. Necelých půl milionu lidí si našlo cestu také do Zoologické a botanické zahrady města Plzně. Tyto turistické cíle se umístily v první třináctce, konkrétně na dvanáctém a třináctém místě,“ řekla mi Helena Mařanová z organizace Plzeň - turismus Visit Plzeň.

„Z mimopražských je přeskočil pouze areál Dolních Vítkovic, Aqualand Moravia, Safari ve Dvoře Králové a zoo ve Zlíně a Ostravě,“ upřesnila Helena Mařanová.

Úspěchu Plzně na poli cestovního ruchu si cení i primátor města Roman Zarzycký. Jak sdělil v tiskové zprávě, turisté v místních hotelích a penzionech strávili rekordní počet nocí a zároveň v Plzni přenocovalo nejvíce tuzemských turistů v historii.

„Navíc sedm z deseti nejnavštěvovanějších turistických cílů v Plzeňském kraji se nachází v Plzni a nejbližším okolí, což jasně dokládá, že máme turistům co nabídnout,“ dodal Zarzycký.

„Co se týče návštěvnosti atraktivit v Plzeňském kraji, prvních pět příček obsadila Plzeň. Po pivovaru a zoo se na třetí místo dostal plzeňský DinoPark. Ten je zároveň nejnavštěvovanějším z celé sítě DinoParků v Česku. Následovaly jej Science centrum Techmania na čtvrtém a Farmapark U Toma na pátém místě,“ pokračovala dále Helena Mařanová.

Vysokou návštěvnost v celostátních žebříčcích zaznamenaly plzeňské turistické cíle i v jednotlivých tematických kategoriích. V kategorii Věda a technika se na druhé příčce umístil Plzeňský Prazdroj, následovaný na osmém místě Science centrem Techmania. V kategorii Věže a rozhledny se těsně pod stupni vítězů se na čtvrtém místě umístila věž katedrály sv. Bartoloměje.

Na své si jistě přišli i sportovní příznivci, kteří sledují počínání místních elitních klubů v nejpopulárnějších sportech. Jedničkou v tomto směru je FC Viktoria Plzeň. Fotbalisté připravili svým fanouškům pěkné zážitky nejen v ligové soutěži, ale i v Evropské konferenční lize.

Tradiční hokejovou baštou v regionu je extraligový celek HC Škoda Plzeň, který jde do nadcházející sezony se zbrusu novou trenérskou trojicí – hlavním koučem je Josef Jandač a asistenty Jiří Veber a Václav Pletka. O nejvyšší mety se každoročně ucházejí v domácí extraligové soutěži házenkáři, kteří hrají pod názvem Talent tým Plzeňského kraje.

Návštěvnost turistických cílů každoročně sleduje agentura CzechTourism. Absolutním vítězem se v roce 2023 stal Pražský hrad, následovaný lanovkou na Petřín a pražskou zoo.

Zdroj: s využitím plzen.eu - tisková zpráva magistrátu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz