Hlavní obsah
Sport

Polský trenér Andrzej Kowal přivedl volejbalisty Českých Budějovic do finále extraligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Volejbalový trenér Andrzej Kowal v českobudějovické sportovní hale, kde hraje Jihostroj domácí zápasy

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice budou ve finále play off extraligy soupeřem obhájců titulu z VK Lvi Praha. Rozhodující série o ligovou trofej má stejné složení jako loni.

Článek

Potkají se celky, které v právě vrcholící sezoně účinkovaly i v Lize mistrů!

A pro České Budějovice je novinkou fakt, že vůbec poprvé v historii klubu vede tamní extraligový tým zahraniční trenér – uznávaný polský kouč Andrzej Kowal.

Jako sportovní novinář jsem se zkušeným polským expertem hovořil na startu sezony, kdy se seznamoval s novým prostředím v české extralize. A tématem bylo i složení týmu, v němž figuruje řada zahraničních hráčů.

„Myslím, že pro trenéra je dobré mít na soupisce svého družstva zahraniční volejbalisty. Už z toho důvodu, že mají mezinárodní zkušenosti, které jsou potřeba pro účinkování v evropských pohárech. A zvlášť pro Ligu mistrů,“ nastínil svůj pohled Andrzej Kowal.

Českobudějovičtí volejbalisté zanechali v elitní evropské soutěži pozitivní stopu.Poté, co odeehráli zápasy ve skupině a nepostoupili do osmifinále, se mohli soustředit už „jen“ na extraligu.

„Chceme si stavět nejvyšší cíle, což znamená hrát o medaile. V Česku je více silných týmů. Záleží na tom, jak jsou poskládané ostatní celky, v nichž také došlo k velkým obměnám včetně příchodů cizinců. Po základní části jsme skončili na čtvrtém místě. Takže si vážíme toho, že jsme v semifinále přešli přes Kladno,“ rozebíral Andrzej Kowal.

„V minulé sezoně jsem tady nebyl, ale myslím, že i stříbro bylo pro klub úspěchem. Jsem rád, že jsme na něj navázali i letos postupem do finále,“ liboval si budějovický kouč.

Andrzej Kowal může v české extralize využívat svoje bohaté zkušenosti. Má za sebou úspěšnou kariéru, když s celkem Rzeszówa vyhrál třikrát polskou ligu, získal stříbro v Lize mistrů a vedl i polský národní tým.

Byť je pro něj prioritou současné angažmá na jihu Čech, ochotně se svěřil se svými poznatky z Polska.

„Je to jedna z nejlepších soutěží v Evropě. Týmy se často probojovaly do závěrečných kol Ligy mistrů a dokonce dva elitní polské celky se střetly přímo až ve finále této nejprestižnější klubové scény. Vím, že v Polsku v poslední době působí nebo působili přední čeští reprezentanti,“ dodala Andrzej Kowal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz