Hlavní obsah
Sport

Před osmi lety táhl Teplice Martin Fillo, na jaře ho napodobuje Daniel Fila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Fotbalový útočník Daniel Fila na tribuně teplického stadionu

Fotbalové Teplice mají po osmi letech znovu střelce, který dokázal vstřelit v jednom ligovém ročníku minimálně devět gólů.

Článek

V sezoně 2015/2016 to byl ofenzivní záložník Martin Fillo. A v probíhající prvoligové soutěži dosáhl na stejnou metu útočník Daniel Fila, přičemž liga zdaleka nekončí.

Fillo tehdy táhl Teplice, když mu bylo už přes třicet let a zúročoval zkušenosti. Fila je oproti němu o sedmnáct let mladší, přesto ve svých jedenadvaceti má na svém kontě už takřka stovku ligových startů.

V současném ročníku patří Fila se svými devíti góly do nejlepší desítky ligových kanonýrů. Zatímco většina hráčů z popředí střelecké tabulky odehrála z dosavadních devětadvaceti kol drtivou většinu zápasů, teplický útočník „jen“ dvaadvacet. Zbrzdilo ho totiž na podzim nepříjemné zranění.

Jaro ale zvládá Fila ve velkém stylu, skóroval už sedmkrát. A velkou měrou přispěl k tomu, že Teplice poměrně s přehledem unikly nadstavbové skupině o záchranu a mohou soutěž dohrávat s jistotou účasti v prostřední skupině o 7.-10. místo.

Daniel Fila si odbyl ligovou premiéru už ve svých osmnácti letech v dresu Zbrojovky Brno, kde nastupoval pod vedením trenérů Miloslava Machálka a jeho nástupce Richarda Dostálka.

„Brno je pro mě a vždycky bude srdcovka, i když jsme na jaře 2021 sestoupili. Dostal jsem tam šanci v lize, a to bylo fajn,“ řekl mi Fila při novinářském rozhovoru.

Počínání brněnského klubu samozřejmě dál sleduje. A tak vnímá, že po odvolání Richarda Dostálka loni na jaře vedl tým Martin Hašek a po jeho odvolání a dalším sestupu Zbrojovky přišel Luděk Klusáček, který ale v Brně už taky není. Mužstvo převzal Tomáš Polách, který byl nedávno rovněž odvolán.

Z Brna Fila odešel do Mladé Boleslavi, kde se potkal se špičkovými spoluhráči. Někteří z nich jsou stále oporami středočeského celku.

„Když na podzim hrála Boleslav v Teplicích, kdy jsem nemohl nastoupit pro zranění, tak jsem z tribuny viděl na hřišti v dresu hostí Marka Matějovského, Ondřeje Karafiáta, Marka Suchého i Vasila Kušeje, se kterým jsem byl v reprezentační jedenadvacítce,“ vyjmenoval Fila zvučná jména. Proti Boleslavi si však zahrál během jarní sezony na její půdě, kde gólem přispěl k vítězství Teplic.

Proti Slavii Praha ale nemohl nastoupit kvůli dohodě klubů o jeho hostování na severu Čech.

„Stejná situace nastala už předtím. Ale pokaždé jsem o tom věděl a počítal s tím. Taková praxe má plusy i minusy, ale extrémně to neřeším,“ nelámal si hlavu Fila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz