Hlavní obsah
Sport

První hokejová liga: ambice na baráž, regionální sport i šance pro mladé

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z první hokejové ligy: ze zápasu Litoměřice-Přerov (říjen 2024)

První hokejová liga, která se hraje pod názvem Maxa Liga, má za sebou úvodní fázi sezony. Odborníkem na tuto soutěž je bezesporu Miroslav Přerost, který až do letošního dubna úspěšně působil v HC Litoměřice.

Článek

Přehled o Maxa Lize si osvědčený trenér udržuje samozřejmě i nadále.

„Část týmů deklaruje ambice dostat se do baráže o extraligu. Další skupina celků má potenciál být hokejovým centrem regionálního sportu pro tamní příznivce a diváky. V řadě týmů působí hráči na hraně extraligy a v nich dostávají příležitost i mladí adepti,“ nastínil Miroslav Přerost při našem rozhovoru svoje úvahy.

Nejprve byl několik let sportovním manažerem litoměřického klubu a poslední dva ročníky hlavním trenérem áčka. A letos na jaře přivedl litoměřický tým v play-off k pomyslnému bronzu v konečném pořadí, což byl jasně největší úspěch klubu v jeho prvoligovém působení.

„Myslím, že se Litoměřice za uplynulých pět ročníků posunuly do špičky první ligy. Jako šéf sportovního úseku jsem v klubu spolupracoval s trenérem Davidem Brukem. O tom, že odvedl velký kus práce, svědčí fakt, že z Litoměřic odešel před dvěma lety do extraligových Karlových Varů a momentálně trénuje v nejvyšší soutěži HC Vítkovice, tradiční klub extraligy,“ podotkl Miroslav Přerost.

Trenérským nástupcem Davida Bruka se stal právě Miroslav Přerost. V živé paměti je ještě nedávná účast Litoměřic v semifinále play-off proti Zlínu.

„Hokejový život běží rychle, takže se mi zdá, že už je to dávno. Série se překlopila na stranu Zlína až v sedmém zápase. Soupeř nás v závěru přetlačil svou zkušeností. Prostě za nimi stála extraligová minulost, kdežto my jsme hráli s hokejisty s juniorskou minulostí,“ zvolil Přerost zajímavý příměr.

Uznávaný kouč v létě v Litoměřicích skončil, což bral naprosto s klidem a se sportovním srdcem.

„Nejsem ten typ, který by chtěl odcházet s gloriolou nad hlavou. Prostě jsem po nějaké práci v klubu a  vypršení smlouvy šel dál. Těší mě, že řada hráčů se po svých začátcích v Litoměřicích postupně propracovala do extraligy. Cesta, jakou si nastavili, byla správná,“ uvažoval Miroslav Přerost, který v minulosti vedl českou reprezentaci hráčů do 20 let pětkrát na mistrovství světa této kategorii jako hlavní kouč a v jedné sezoně byl asistentem.

Přerost za dva roky na postu litoměřického kouče měl po svém boku na střídačce postupně tři asistenty.

„S Danielem Tvrzníkem to byly jen dva měsíce, protože v říjnu 2022 odešel do pražské Slavie, odkud se teď do Litoměřic vrátil. Poté mě doplnil u týmu asistent Radim Skuhrovec a loni jsem spolupracoval s Františkem Ptáčkem. Bylo to fajn, František Ptáček je velmi pracovitým trenérem, který je nově hlavním koučem reprezentačního týmu hráčů do 17 let,“ ohlédl se Přerost za společnou činností v Litoměřicích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz