Hlavní obsah
Cestování

Rakouský Gmünd tvoří jakési dvouměstí s Českými Velenicemi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z hraničního prostoru mezi městy České Velenice a Gmünd, vstup na rakouské území.

Při červencové cestě do Českých Velenic se mi naskytla příležitost i ke krátké vycházce po můstku přes řeku Lužnici do sousedního Rakouska.

Článek

A motivem ke zpestření pobytu v této části jižních Čech byl i fakt, že tamní rakouské městečko Gmünd leží přímo na hranici s Českou republikou, kde spolu s Českými Velenicemi tvoří jakési dvouměstí.

Už samotné propojení obou míst je zajímavým faktorem a impulsem k „zavítání“ do zahraničí. Okresní město Gmünd ve spolkové zemi Dolní Rakousko má necelých 6 tisíc obyvatel.

Města Gmünd a České Velenice představují pro turisty z obou zemí poutavou skutečnost. Jen stěží lze hledat místo, které by tak viditelně odráželo historickou proměnlivost uplynulých století, místo, na kterém by se setkávaly odlišné a společné rysy tak viditelně, jako právě zde na styčném místě východní a západní Evropy.

Z různých pramenů se dá vyčíst, že město Gmünd mělo svou polohou přímo na rakousko-české hranici desetiletí nevýhodu regionální odlehlosti. Po otevření hranice se z okrajové polohy stala centrální pozice v středoevropském prostředí. Historické centrum města nabízí zajímavé památky, např. zámek se zámeckým muzeem, městské muzeum ve staré radnici, starou kovářskou dílnu, muzeum skla a kamene.

V centru Gmündu je podlouhlé náměstí Stadtplatz, jemuž vévodí budova staré radnice. Návštěvníci v ní najdou muzeum zaměřené na historii města a regionu. Hned vedle stojí dva renesanční měšťanské domy se sgrafity. Zámek z 16. století se nachází na místě původního gotického hradu. Ve stejném stavebním slohu byl postaven také farní kostel.

Nedávno zde zahájily provoz kryté veřejné lázně a zároveň akvapark pro milovníky vody a revmatiky. Areál Sole-Felsenbad o rozloze 4000 m² má devět bazénů, tobogán, čtyři sauny, ledovou jeskyni s párou či turecké lázně. Bazény jsou napouštěny speciálními slanými roztoky s léčivými účinky. Bazény s největší koncentrací soli prý navodí pocit jako při koupeli v Mrtvém moři.

Gmünd leží na železniční trati Vídeň – Gmünd – České Velenice - Praha a je zároveň výchozím místem úzkorozchodného systému drah o rozchodu 760 mm a začínají v něm dvě tratě, jedna vedoucí severním a jedna jižním směrem. Severní větev se v Alt Nagelbergu dělí na tratě do Litschau a do Heidenreichsteinu, jižní končí v Gross Gerungs.

Zdroj: s využitím webových stránek rakousko.svetadily.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz