Hlavní obsah
Sport

Roman Červenka v Pardubicích. Je to skvělý lídr, říká Marek Hovorka, jeho někdejší spoluhráč

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Na snímku hokejista Marek Hovorka na hokejbalovém turnaji v Ústí nad Labem, v pozadí další hokejista Jakub Lauko.

Přesun 38letého kapitána české reprezentace a mistrů světa Romana Červenky ze Švýcarska do Pardubic je hitem letošního hokejového léta. Takovou událost na přestupovém trhu kvituje i bývalý slovenský reprezentant Marek Hovorka.

Článek

Současný útočník slovenské Dubnice nad Váhom, čtyřicetiletý Hovorka byl Červenkovým spoluhráčem při jeho dosud posledním angažmá v české extralize v Chomutově.

Marka Hovorku znám jako sportovní novinář už od jeho příchodu ze Slovenska do tehdy extraligového Ústí nad Labem v roce 2008. A hovořil jsem s ním před pár dny znovu v Ústí nad Labem, kde se zúčastnil charitativného turnaje v hokejbale - Memoriálu Ondřeje Buchtely, někdejšího ústeckého odchovance a bývalého obránce Chomutova.

Začněme ale náš rozhovor na téma Romana Červenky. Jak si vybavujete vaše společné působení v Chomutově pod vedením trenéra Vladimíra Růžičky?

Vzpomínám si, že po postupu do extraligy v roce 2015, na kterém jsem se jako hráč podílel, získalo chomutovské vedení Romana Červenku poté, co skončil v KHL, konkrétně v Petrohradě. Čekalo se, že se stane vítězem kanadského bodování extraligy, což se potvrdilo. Předváděl skvělé výkony a tím strhával celé mužstvo.

Napadlo by vás v té době, tedy po sezoně 2015/2016, že Roman Červenka zvedne o osm let později jako kapitán pohár pro mistry světa?

Myslím si, že měl k tomu předpoklady. Jak jsem zdůraznil, by to už tehdy přirozený lídr. A k tomu dodával pořád vynikající výkonnost. Moc mu současný úspěch s reprezentací přeji a je dobře, že je zpátky v české extralize.

Červenku do Dynama Pardubice přivedl jeho majitel Petr Dědek. Jak to vnímáte?

V Pardubicích to už loni rozjeli ve velkém. Je to paráda, pokud si český klub může dovolit hráče, kteří si zaslouží bojovat o tituly a gradovat formu v nejdůležitější fázi sezony.

Během osmi extraligových štací v České republice jste strávil nějaký čas jako hráč i právě v Pardubicích. Co to pro vás znamenalo?

Bylo to super. Užíval jsem si, že město žije hokejem. Působil jsem sice v Pardubicích v jeho slabší éře ještě před příchodem nynějšího majitele, ale když se daří třeba i jen jednotlivcům, tak lidi vás mají rádi. Tehdy tam dominovali Tomáš Rolinek, Petr Sýkora, v brance byl Ondřej Kacetl, co potom sbíral tituly v Třinci.

Petr Sýkora je nyní novým sportovním manažerem Pardubic.

Jak říkám, hrál jsem s ním a jen potvrzuji, že na ledě to byl kanonýr. Určitě má klubu co dát i na manažerském poli. Asi věděli, proč ho obsadili na tento post. Předtím tam byl Dušan Salfický, další pardubická osobnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz