Hlavní obsah
Sport

Startuje jarní boj o postup do první ligy. Zatím vede Vyškov před pražskou Duklou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Fotbalový stadion Dukly Praha na Julisce.

Přímý postup do první ligy. To je meta, ke které se upíná hned několik fotbalových klubů na startu jarní části Fortuna národní ligy, druhé nejvyšší soutěže.

Článek

Druhé a třetí místo znamenají účast v baráži o Fortuna ligu proti celkům ze čtrnácté a patnácté příčky prvoligového pořadí.

Podzimním králem druholigové soutěže se stal celek MFK Vyškov, který přes zimu ztratil několik klíčových hráčů. Záložník Souaré a útočník Metsoko zamířili do Viktorie Plzeň, kde je už od začátku podzimní sezony rovněž exvyškovský stoper Dweh. Kanakimana přestoupil do FK Jablonec, který místo něj uvolnil do Vyškova Schöna.

Vyškovští si chtějí udržet vedoucí postavení v tabulce, i když došlo ke změnám v kádru. Hodně bude záležet na tom, jak se v týmu adaptují nové tváře.

Dukla Praha přivedla tři nové hráče s prvoligovými zkušenostmi. Jsou to útočníci Muris Mešanovič (dříve mj. Slavia Praha), Jakub Hora z Českých Budějovic a Matěj Helešic z Pardubic. Ještě před startem druholigového jara odehrála Dukla čtvrtfinále MOL Cupu, kdy ovšem prohrála na půdě SFC Opava.

Určitou proměnou prošla přes zimu rezerva pražské Sparty. Jejím novým trenérem je Luboš Loučka, ještě na podzim jeden z asistentů hlavního trenéra sparťanského áčka Briana Priskeho. Na jaře tedy Loučku místo pohárové Evropy a duelech Sparty s FC Liverpool čeká putování po druholigových stadionech.

Pro Luboše Loučku, někdejšího dlouholetého hráče Jablonce a právě Sparty, je práce se sparťanským béčkem vůbec prvním působením v roli hlavního trenéra v dospělém fotbale.

Nového trenéra má i další pražský celek – Viktoria Žižkov. Odvolaného Michala Horňáka nahradil Marek Nikl, který ještě v listopadu byl koučem Dynama České Budějovice. Nový sportovní ředitel Pavel Hoftych se přesunul na Žižkov z Mladé Boleslavi. A klub přivedl pět posil - například brankáře Pavola Bajzu z Hradce Králové, obránce Davida Broukala z Českých Budějovic.

Ke druhé trenérské změně v průběhu sezony sáhl SK Prostějov. Už v průběhu podzimu byl odvolán Michal Šmarda, poté tým vedli Pavel Zavadil a Josef Mazura. A v lednu se týmu ujal Radim Kučera, někdejší hlavní kouč Baníku Ostrava a FK Teplice, naposledy působící v Polsku. Do branky přišel Filip Mucha z Teplic.

Těsně nad sestupovými příčkami se pohybuje celek FK Varnsdorf.

„Dlouho jsme se potýkali s oslabením kádru, když opory odešly loni do první ligy. Závěr podzimu už byl lepší a na tento trend chceme navázat i na jaře,“ řekl mi trenér Miroslav Holeňák, který byl v minulosti asistentem čtyř trenérů ve Slovanu Liberec.

A možná i díky přetrvávajícím kontaktům s nimi získal Varnsdorf dva nové hráče z Mladé Boleslavi, kterou vede David Holoubek, někdejší liberecký kouč. „A taky máme čtyři kluky z Liberce,“ připomněl Holeňák, který rovněž spolupracoval i se současným libereckým trenérem Lubošem Kozlem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz