Hlavní obsah
Sport

Trenér Branislav Sokoli: Těším se na atraktivní zápasy Sparty a Slovanu Bratislava v Lize mistrů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Fotbalový trenér Branislav Sokoli

Slovenský fotbalový kouč Branislav Sokoli působil na trenérské lavičce v české nejvyšší soutěži naposledy v roce 2019, kdy byl asistentem ve Slovanu Liberec. Momentálně je šéftrenérem mládeže v FK Ústí nad Labem.

Článek

Ale udržuje si stále dobrý přehled přehled o dění nejen v českém fotbale, ale i na Slovensku.

Branislav Sokoli dokáže o fotbale fundovaně hovořit, o čemž jsem se přesvědčil při našem nedávném rozhovoru.

Jak vnímáte fakt, že český mistr Sparta Praha i slovenský šampion Slovan Bratislava účinkují nyní v hlavní fázi Ligy mistrů?

Určitě mě to těší. Oba kluby propagují český a slovenský fotbal. Ale musíme se zamyslet nad tím, že se tam tyto týmy dostaly především díky zahraničním hráčům, kteří mají vliv na to, jakou hru celky produkují. Sparta i Slovan Bratislava se chystají na osm atraktivních zápasů, což je pro fotbal dobře.

Sparta je oprávněně v centru zájmu českých fanoušků. Co soudíte o bratislavském Slovanu?

Hned po vylosování bylo jasné, že narazí na nesmírně těžké soupeře v čele s Manchesterem City. Každý získaný bod bude pro Slovan úspěchem. Byl jsem na nádherném bratislavském stadionu při jednom zápase, když se loučili někteří slovenští reprezentanti. A poznal jsem že stadion je slovenskou pýchou, jedním z nejkrásnějších stadionů.

Slovenského mistra vede zkušený trenér Vladimír Weiss…

Měl jsem tu čest být s ním v kontaktu. Existovala jedna z možností, abych s ním spolupracoval. Ale nevyšlo to. Jen dodám, že dohromady to dával náš společný známý Jozef Kožlej. Vlado Weiss trénoval dříve i národní tým Gruzie. Ještě tam neměl současné gruzínské reprezentanty, ale kvalita tam byla. Vlado Weiss si přivedl některé bývalé gruzínské reprezentanty i do Slovanu Bratislava.

Pojďme k české první lize. Sledujete dál svůj někdejší klub Slovan Liberec?

Nedávno jsem byl na zápase Liberce s Viktorií Plzeň. Z mého pohledu měl vysokou úroveň. Potkal jsem se i s libereckým funkcionářem Zdeňkem Koukalem starším, který zůstal z tehdejšího vedení, když jsme tam pracovali s trenérem Zsoltem Hornyákem. Koukal v Liberci ještě pomáhá v administrativních věcech manažeru Theo Gebre Selassiemu.

Přepadla vás na libereckém stadionu nostalgie?

Z tehdejšího kádru jsou prakticky všichni hráči pryč. Spousta jich postupně odešla a teď jsou třeba už zase jinde. Petr Ševčík a Oscar Dorley jsou ve Slavii, Karafiát v Norimberku, Kačaraba v Dunajské Stredě. Breite v Olomouci, Libor Kozák v Opavě, Pešek ve Spartě, Potočný v Brně, Hybš v Bohemians, Fukala v Baníku Ostrava. Byli tam i Malinský, Koscelník, Petar Musa a další. Jediný, kdo zůstal, je Jan Mikula, se kterým jsem nedávno mluvil po zápase Liberce v Teplicích.

A tím se dostáváme i k ligové současnosti.

Chodím pravidelně na fotbal v Teplicích. Dívám se i na taktické prvky, které trenéři využívají. A svým způsobem se i učím. Osobně znám dlouho teplického trenéra Zdenko Frťalu. Myslím, že se teplický kádr oslabil, je tam hodně zraněných hráčů. „Frťovi“ i Teplicím držím palce a přeji úspěch, ať soutěž uhrají. A aby se zlepšily jejich výsledky a přišla potřebná vítězství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz