Hlavní obsah
Sport

Trenér David Horejš přivedl fotbalisty Hradce Králové do bojů o Evropu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z fotbalového stadionu v Hradci Králové

Odvrácenou, ale i blyštivou tvář fotbalu poznává ve Fortuna lize zkušený trenér David Horejš. Během necelého roku zažil výsledkové neúspěchy s týmem Jablonce a poté skvělé období na lavičce Hradce Králové.

Článek

Realitou je konstatování, že hradecký tým má aktuální šanci zabojovat o účast v předkole Evropské Konferenční ligy. Naposledy startoval Hradec Králové v pohárové Evropě v roce 1995 (nepočítáme-li letní Intertoto Cup).

Nejmarkantnější rozdíl v Horejšově sportovní proměně vyjadřují fakta. Loni na jaře hráli fotbalisté Jablonce jen v tzv. Skupině o udržení, aby se vyhnuli přímému sestupu nebo i baráži o záchranu. Byť nakonec prvoligovou příslušnost uhájili, tehdejší trenér David Horejš musel na základě rozhodnutí majitele klubu v Jablonci skončit. A to měl smlouvu i na nadcházející, tedy právě vrcholící sezonu.

Ale ve fotbale je možné všechno. David Horejš zůstal od léta 2023 bez angažmá. Na trenérský život ovšem nezanevřel a bylo asi jen otázkou času, kdy dostane nabídku na novou práci. Třebaže se už v průběhu podzimu i zimy často měnili trenéři v první lize, na Horejše si žádný klub, který praktikoval rošády na lavičce, ještě nevzpomněl. Až počátkem března přišla nabídka z FC Hradec Králové.

Nástup Davida Horejše do hradeckého klubu na nejsledovanější post u prvoligového áčka se odehrál jinak, než to bývá obvyklé, tedy ve formě odvolání stávajícího kouče a jmenování jeho nástupce.

V Hradci Králové rezignoval dosavadní trenér Václav Kotal ze zdravotních důvodů. Vedení klubu si jeho předchozí práce velice vážilo a bylo postaveno před řešení vzniklé situace. A volba padla na v tu dobu volného, ale o fotbal se živě zajímajícího Davida Horejše.

„Byl jsem osm měsíců bez aktivního zapojení do fotbalového prostředí. Už jsem několikrát zdůrazňoval, že návratu na trenérskou lavičku si moc vážím. Tohle angažmá v Hradci Králové mě naplňuje, což je pro trenéra podstatný prvek jeho práce,“ řekl mi trenér David Horejš při novinářském rozhovoru.

„Když jsem do Hradce přicházel, vnímal jsem i úvahy a odhady, že nás může čekat boj o vyhnutí se baráži o udržení. Je pravdou, že tým se sice nacházel až na dvanáctém místě, ale věřil jsem ve zlepšení. Jsem rád, že se dostavilo,“ uvedl ambiciózní trenér.

Fotbalisté FC Hradec Králové se pod Horejšovým vedením dostali nejen do tzv. Prostřední skupiny o 7.-10. místo, ale i výš. Po dvou jasných vítězstvích nad Sigmou Olomouc shodně 3:1 Hradečtí postoupili do finále skupiny, v němž se dvakrát střetnou s FK Teplice. A motivace je obrovská. Vítěz této dvojice bude mít právo nastoupit proti pátému celku tabulky v jediném zápase o volné místo do předkol Evropské Konferenční ligy.

Třebaže se v souvislosti s jarním tažením Hradce především zmiňuje přínos a kvalita trenéra Davida Horejše, sám kouč vyzdvihuje zejména týmové vystupování na hřišti i souhru realizačního týmu. Do širšího trenérského štábu patří ještě asistenti Stanislav Hejkal, Adrian Rolko, Lukáš Vácha a trenér brankářů Tomáš Poštulka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz