Hlavní obsah
Sport

Trenér David Vavruška rád vzpomíná na pohárový triumf se Slovanem Liberec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Fotbalový trenér a mentální kouč David Vavruška (vlevo) se svým synem Filipem v Praze, v Celetné ulici.

Fotbalový trenér David Vavruška během dosavadní kariéry vedl tři prvoligové týmy takřka ve stovce zápasů. Jeho největší úspěch je ale spojený s domácí pohárovou soutěží a Slovanem Liberec.

Článek

Na jaře 2015 vyhrál liberecký tým ve finále Českého poháru v Mladé Boleslavi nad Jabloncem po penaltovém rozstřelu. Bylo to završení Vavruškova angažmá ve Slovanu Liberec. Co tomu předcházelo, to si možná liberečtí fanoušci ještě pamatují.

Pět kol před koncem ligového ročníku 2013/2014 skončil na liberecké lavičce Jaroslav Šilhavý a áčko převzal právě David Vavruška, v té době trenér liberecké juniorky.

V létě 2014 vedení klubu přivedlo slovenského trenéra Samuela Slováka, který byl po podzimu odvolán a v prvních třech kolech na jaře 2015 nezískalo mužstvo pod taktovkou zbrusu nové trenérské dvojice Jiří Kotrba - Josef Csaplár ani bod. A tak byl znovu k áčku povolán David Vavruška.

Jako sportovní novinář znám Davida Vavrušku od doby jeho trenérského působení v první lize. Když jsem ho počátkem dubna potkal v Praze v Celetné ulici, ochotně mi věnoval čas na rozhovor. Zeptal jsem se ho, jak si vybavuje liberecký pohárový triumf z roku 2015.

„Samozřejmě si na to rád vzpomínám. Při finále poháru jsem byl naprosto ponořen do toho, co se děje, kdy vás nic neruší okolo. A při tom, co děláte, se rozhodujete správně. Nevnímal jsem ani atmosféru. Jako realizační tým jsme skoro neudělali chybu. A jsem rád, že jako trenér jsem dokázal prožít týmový zážitek. Prostě to bylo flow, naprosté soustředění na výkon,“ řekl mi David Vavruška.

Za poražený Jablonec, který vedl tehdy exliberecký Jaroslav Šilhavý, např. nastoupili Špit, Hübschman, Masopust, Beneš, F. Novák, Pernica, Kopic, M. Pospíšil, M. Doležal, Greguš a další.

Během své trenérské práce v Liberci měl David Vavruška v kádru spoustu kvalitních hráčů.

„Byli tam Radoslav Kováč, tehdy mladičký Vladimír Coufal v základu, Jirka Fleišman, Josef Šural. V pohárovém finále proti Jablonci dal vyrovnávací gól Marek Bakoš, při vítězném penaltovém rozstřelu zářil brankář Lukáš Hroššo, dalším gólmanem byl Přemysl Kovář,“ vyjmenoval Vavruška svoje někdejší svěřence.

A sluší se dodat, že do výčtu dalších známých jmen z té liberecké éry patří ještě například Jan Rajnoch, Erich Brabec, David Pavelka, Martin Frýdek mladší i někteří cizinci.

David Vavruška tak patří do úzkého okruhu trenérů, kteří získali se Slovanem Liberec ceněnou trofej. Trenér Ladislav Škorpil vyhrál s týmem v roce 2000 Český pohár, v roce 2002 společně s Josefem Csaplárem ligu. Vítězslav Lavička vyhrál s týmem v roce 2006 ligu, což se povedlo i Jaroslavu Šilhavému v roce 2012.

David Vavruška debutoval v první lize jako trenér ve svých 38 letech už v sezoně 2011/2012 v Příbrami.

„V jednu chvíli jsme byli dokonce na pátém místě v tabulce, ale závěr nám nevyšel a skončili jsme ‚až‘ devátí. Tenkrát jsme vyhráli na Letné na Spartě, která měla řadu reprezentantů v čele s brankářem Tomášem Vaclíkem, 2:0. To už se asi Příbrami v první lize nestane. Někteří příbramští kluci to pak dotáhli docela daleko. Gólmanem byl Aleš Hruška. Působil tam i Lukáš Hejda, co je dlouho v Plzni. Původem je z Baníku Ostrava, kde prošel mládeží, ale přes Spartu a Jablonec se dostal do Příbrami,“ líčil David Vavruška.

V první lize naposledy působil v sezoně 2015/2016 v FK Teplice.

„Obrovsky zkušený tým. V bráně Tomáš Grigar, který tam je dodnes. Zrovna končil s kariérou Štěpán Vachoušek, na něhož moc rád vzpomínám. Dále Jan Krob, Admir Ljevakovič a mnozí další,“ připomněl část tehdejší sestavy.

David Vavruška se momentálně věnuje mentálnímu koučinku. Pokud jde o fotbal, působí v FK Bohumín, konkrétně trénuje tamní dorost a pomáhá vedení klubu.

„Áčko Bohumína hraje divizi. Stadion nese název Fotbalový areál Pavla Srníčka a bývalý reprezentační brankář, který z tohoto města pocházel, tam má obrovskou kamennou pamětní desku,“ dodal David Vavruška.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz