Hlavní obsah
Sport

Trenér Petr Rosol se vrátil do mateřského klubu po dvanácti letech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Na snímku hokejový trenér Petr Rosol na střídačce HC Slovan Ústí nad Labem v říjnu 2024

Hokejový trenér a bývalý skvělý reprezentační útočník Petr Rosol oslavil v polovině letošního roku šedesátiny. Mistr světa z roku 1985 a medailista ze světových šampionátů je stále součástí hokejového dění.

Článek

V průběhu října se stal novým hlavním trenérem HC Slovan Ústí nad Labem.

Rosol je ústeckým odchovancem, ale už v juniorském věku odešel jako talentovaný mladík do Litvínova a hned se zařadil do kádru tamního týmu v tehdejší československé ligové soutěži. S Duklou Jihlava získal dva mistrovské tituly. Byť se pak výrazně prosadil znovu v Litvínově, stihl i hráčská angažmá v Itálii, Švýcarsku a Německu.

Jak se tenkrát stávalo skoro pravidlem, bývalí litvínovští hráči se často přesunuli i na trenérskou lavičku áčka v extralize. Rosol byl v letech 2005-2009 členem trenérského týmu ve dvojici s Vladimírem Jeřábkem a poté i s Jaroslavem Hüblem starším, rovněž klubovými ikonami.

V roce 2009 se Rosol poprvé v trenérské roli vrátil do mateřského Ústí nad Labem, předního celku první hokejové ligy. Na ústecké střídačce nahradil Miloslava Hořavu. někdejšího spoluhráče z reprezentace! Ústí třikrát po sobě vyhrálo základní část druhé nejvyšší soutěže a pokaždé mu chyběl krůček k postupu do extraligy.

Když Petr Rosol v Ústí v roce 2012 skončil, dostal opět nabídku z Litvínova. A vedl tým znovu s Vladimírem Jeřábkem. V extraligovém play off na jaře 2013 Litvínov trápil ve čtvrtfinále Plzeň, která pak dokráčela k titulu.

Už tehdy se v Litvínově i díky skvělým výkonům brankáře Pavla Francouze a útočníka Martina Ručinského a dalších borců formoval celek, který byl základem k pozdějšímu extraligovému triumfu. Na podzim 2013 se nástupci Rosola s Jeřábkem stali na litvínovské lavičce Radim Rulík s Miloslavem Hořavou a na jaře 2015 pak dovedli Litvínov k historickému úspěchu v extralize.

Další trenérská cesta Petra Rosola vedle ze severu na jih Čech (2013-2016), konkrétně na lavičku Motoru České Budějovice. S tehdejším prvoligovým týmem startoval i v baráži o postup do extraligy.

V první lize pak Rosol vedl i tehdy ještě prvoligovou Kadaň společně znovu s Vladimírem Jeřábkem. V minulé sezoně stál Rosol na střídačce druholigového HC Most po boku Vladimíra Kýhose. Když tam v létě skončili, mostecký tým převzal trenér Vladimír Růžička, který ještě před rokem působil právě v Ústí nad Labem. A nyní si tedy Rosol s Růžičkou, bývalí spoluhráči z Litvínova i reprezentace, svá působiště takříkajíc vyměnili.

Petr Rosol bere svůj návrat do mateřského klubu po dvanácti letech reálně.

„Uteklo to rychle, ale jsem rád, že jsem zpátky. Přece jen mám k Ústí trvalý vztah. Je to město a klub, který mě přivedl k hokeji a vychoval. Na to se nezapomíná,“ řekl mi Petr Rosol po obnoveném debutu na ústecké střídačce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz