Hlavní obsah
Sport

Trenéři Komňacký, Rada, Bílek, Svědík a spol. - i taková byla fotbalová Jihlava v první lize

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z prvoligového fotbalového stadionu - říjen 2024

Ve fotbalovém klubu FC Vysočina Jihlava se za posledních dvacet let vystřídalo 23 hlavních trenérů na lavičce A-mužstva. A byla mezi nimi mnohá zvučná jména koučů, kteří mají v českém fotbale renomé.

Článek

Většinu z jihlavských „kormidelníků“ poznal přímo při práci jako kapitán týmu na hřišti a poté ze své funkce generálního ředitele klubu Lukáš Vaculík. Když jsem s ním nedávno hovořil, ochotně se rozpovídal na téma změn na lavičce v Jihlavě.

„Trenérských míst v první lize je jen šestnáct. Postupem času bylo patrné, že si trenéři váží svého angažmá. Poznali, že i působení v Jihlavě může být pro ně motivující s cílem něco dokázat. Jihlavou prošla opravdu velká řada koučů, pod nimiž jsem hrál v první lize. Mohl jsem se od nich něco naučit a věřím, že i pro ně to byla dobrá štace a zkušenost pro jejich kariéru,“ uvedl Lukáš Vaculík.

Do výčtu nevídaného množství jihlavských trenérů patřili zpočátku Roman Pivarník, Jaroslav Netolička, Karel Večeřa, Luboš Zákostelský, Milan Bokša, Karol Marko, Luboš Urban, Josef Vrzáček a po druhé epizodě Romana Pivarníka přišel v roce 2012 do Jihlavy František Komňacký. A to z Jablonce, kde během několika předchozích let obsadil s tamním týmem třetí a především druhé místo v první lize.

„Pan Komňacký tady byl rok a čtvrt. Pak ho nahrazoval Petr Rada, následovali Roman Kučera, Luděk Klusáček a znovu Milan Bokša, Michal Hipp. Kus práce poté odvedl samozřejmě i Michal Bílek. Trenéry byli i Josef Jinoch a Ivan Kopecký,“ vypočítává Lukáš Vaculík.

V lednu 2018 nastoupil do Jihlavy trenér Martin Svědík. K němu se vyjádřil Vaculík trochu podrobněji.

„Přišel po podzimu, kdy jsme na tom byli velmi špatně. Pak jsme v úvodních čtyřech jarních kolech vyhráli a přesto jsme nakonec nešťastně sestoupili z první ligy se ziskem 33 bodů. Martin Svědík měl smlouvu, a tak jsme ho hned jinam nepustili. Až v zimě ho Jihlava uvolnila do Slovácka. Byl to jediný trenér, za kterého Jihlava dostala peníze. Slovácko si to vyhodnotilo, že ho koupí a tak nás vyplatilo. Jelikož jsme v té době byli ve druhé lize, tak jsme to Martinovi umožnili,“ líčil Vaculík otevřeně.

V Jihlavě pochopitelně Svědíkovu kariéru dál sledují.

„Ve Slovácku udělal nadstandardní práci, na regionální klub až neuvěřitelnou. S Martinem Svědíkem jsme pořád v kontaktu. Máme na sebe čísla, když něco potřebujeme zjistit, poradit - prostě velmi korektní vazby. Víme, že si chtěl vzít pauzu a dát se dohromady, momentálně se dovzdělává a zajímá se o fotbalové dění,“ poznamenal Vaculík.

V posledních letech Jihlavu ve druhé lize (Chance Národní liga) vedli Radim Kučera, Aleš Křeček, Jan Kameník, Ondřej Smetana, David Oulehla a aktuálně je koučem Marek Jarolím.

„Když na konci srpna skončil Marek Jarolím jako asistent trenéra v Mladé Boleslavi, tak jsme se domluvili. Hráli jsme spolu kdysi za Plzeň a Mladou Boleslav. Jeho přesun z první ligy k nám se udál rychle, ale nemyslím si, že by to bylo složité. Hlavního trenéra Marek Jarolím dělal už u béčka pražské Slavie ve druhé lize, takže nynější soutěž zná,“ dodal Lukáš Vaculík.

Zdroj: autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz