Hlavní obsah
Cestování

Týnec nad Sázavou ve středních Čechách je rekreačním centrem dolního Posázaví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z Týnce nad Sázavou ve středních Čechách

Rekreačním centrem dolního Posázaví je Týnec nad Sázavou. Město se nachází v okrese Benešov ve Středočeském kraji. Žije zde 5717 obyvatel. 

Článek

A vypravil jsem se do něj vlakem z Prahy přes Vrané nad Vltavou. Trať vede krásnou krajinou podél Vltavy a Sázavy a zážitkem je už samotný pohled do údolí a míst s různými chatičkami a podobnými objekty, kde mnoho lidí tráví dovolenkový čas. Apropo zpáteční cestu jsem zvolil silniční trasu do Benešova u Prahy a odtud do hlavního města.

V minulosti se Týnec nad Sázavou proslavil výrobou kameniny, od roku 1931 tu sídlí závod na výrobu motocyklů JAWA. Spokojení tu budou i milovníci památek a kuriozit.

Týnec dělí na dvě části řeka Sázava. Na levém břehu leží starší část s hradem založeným již v 11. století; dodnes se z něj zachovala románská rotunda a vysoká gotická hláska s úchvatným výhledem do Posázaví.

Na pravém břehu stojí závod JAWA, novější domy, sídliště, úřady a obchody, turisté tu rovněž najdou železniční stanici Posázavského Pacifiku.

Janeček a motocykly

Při návštěvě Turistického centra ve městě jsem se zajímal o to, co je pro Týnec příznačné. A hlavní informací je fakt, že k rozmachu Týnce přispěl příchod pražského továrníka Ing. Františka Janečka. Na pravém břehu Sázavy postavil moderní slévárnu a na levém břehu v Brodcích koupil tovární objekt bývalé přádelny, kde spatřily světlo světa nejen automobily JAWA-MINOR, ale zejména v letech po druhé světové válce proslulé a všem motoristům známé JAWY pérák a kývačka.

Výjimečná byla i kulatá továrníkova vila na břehu Sázavy proti továrně; místní jí přezdívali kolotoč a někteří prý věřili, že se skutečně otáčí.

Při pohybu po městě jsem samozřejmě zaznamenal, že Týnec je oblíbeným cílem výletů nejen pěších turistů a cykloturistů. Právě řeka Sázava a řada jezů a starých mlýnů navíc dodává Týnci osobitou atmosféru. K péči o turisty patří například půjčovna jízdních kol a kompletního sportovního vybavení včetně lodí a vodáckého servisu pro jednodenní i několikadenní plavby.

Mezi lákavé cíle patří také zřícenina hradu Zbořený Kostelec. V nedalekém Poříčí nad Sázavou si prohlédněte románský kostel sv. Petra a Pavla, který díky dochovaným freskám v apsidě a čistotě stylu patří k nejcennějším románským stavbám na českém venkově.

Zdroj: i s využitím webu Kudy z nudy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz