Hlavní obsah
Sport

V Liberci nechtěný trenér Luboš Kozel povede konkurenční FK Jablonec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z areálu fotbalového stadionu v Jablonci

Začátek letní přípravy prvoligových fotbalových klubů přináší nejen hráčské, ale i trenérské přesuny. Zvlášť pikantní jsou novinky z tábora tradičních rivalů ze Slovanu Liberec a FK Jablonec.

Článek

V Liberci se nové klubové vedení údajně už v dubnu rozhodlo, že od léta už nebude trenérem Luboš Kozel. Přesto třiapadesátiletý kouč svoje angažmá do června profesionálně dokončil. A čekalo se, kam asi zamíří, protože patří ke zkušeným a v lize osvědčeným trenérům. Po Luboši Kozlovi, který tak byl najednou volným na „trhu“, sáhnul FK Jablonec. Tedy klub, který nebyl spokojen s dosavadní prací trenéra Radoslava Látala a po jeho odvolání z funkce hledal za něj náhradu.

Zatímco Liberec už dříve avizoval nástup trenéra Radoslava Kováče po jeho příchodu z Pardubic, v Jablonci zveřejnili složení trenérského týmu „až“ 17. června při vstupu do přípravy. Fakticky se tak ale naplnil odhadovaný scénář s Kozlovým nástupem na jabloneckou Střelnici.

V případě Luboše Kozla je to opravdu návrat do Jablonce, protože na jeho lavičce v roce 2007 zahajoval svoji trenérskou kariéru na ligové úrovni. Předtím pracoval s mládeží a béčkem v pražské Slavii, ale Jablonec mu dal první větší šanci. Pro tehdy v podstatě začínajícího trenéra ale trvalo angažmá v Jablonci jen krátce – čtyři měsíce a v nich devět odehraných kol. Ještě v průběhu podzimu 2007 ho v Jablonci nahradil trenér František Komňacký, který v klubu následně působil pět let.

Luboš Kozel po Jablonci přešel do sousedního Slovanu Liberec, kde se stal asistentem uznávaného kouče Ladislava Škorpila. Když jsem nedávno jako sportovní novinář hovořil s Ladislavem Škorpilem (6. června oslavil 79. narozeniny), zeptal jsem se ho, které trenéry v první lize sleduje.

„Musím říci, že nejlepším je Luboš Kozel, když se mnou pracoval v Liberci,“ odvětil Ladislav Škorpil, který je známý svými glosami a trefnými postřehy.

Luboš Kozel po své první liberecké štaci odešel do pražské Dukly, kterou přivedl do první ligy a v ní se pod jeho vedením rozvíjeli nadějní hráči. Protřelý kouč pak působil i u mládežnických reprezentací. Všimli si ho šéfové Baníku Ostrava a i když tam skončil, záhy přijal nabídku ze Slovanu Liberec. Bylo to nedlouho po začátku podzimu 2021, kdy nahradil Pavla Hoftycha. Nyní tedy Luboš Kozel po necelých třech sezonách znovu změnil klubovou adresu a tou je Jablonec.

Spolu s Lubošem Kozlem přišli z Liberce do Jablonce i asistent Josef Petřík mladší a trenér brankářů Marek Čech. Dalším asistentem zůstává Tomáš Čížek, který v Jablonci v posledních letech spolupracoval i s předchozími trenéry Petrem Radou, Davidem Horejšem i naposledy s Radoslavem Látalem. Další asistent Jan Krob se stal vedoucím mužstva.

Byť se zdá, že aktuální přímý „přesun“ hlavního trenéra z Liberce do Jablonce je unikátní záležitostí, není tomu úplně tak. Něco podobného nastalo v roce 2014, kdy v průběhu jara vyšlo najevo, že tehdejší liberecký trenér Jaroslav Šilhavý je už domluven s Jabloncem. Byl tudíž odvolán a okamžitě pod Ještědem skončil, ale hned v létě se opravdu ujal vedení Jablonce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz