Hlavní obsah
Sport

Vicemistr Evropy a bývalý kapitán reprezentace Jiří Němec trénuje v Brozanech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Bývalý kapitán fotbalové reprezentace Jiří Němec, který trénuje SK Sokol Brozany

Vicemistr Evropy z roku 1996 a bývalý kapitán fotbalové reprezentace Jiří Němec je výraznou postavou českého fotbalu. Výjimečnou hráčskou kariéru rozjížděl už v tehdejší československé lize.

Článek

Jiří Němec je ve fotbalovém prostředí pořád aktivní i ve svých osmapadesáti letech.

Je hlavním trenérem třetiligového celku SK Sokol Brozany na Litoměřicku. Stal se už ikonou klubu, v němž s menšími přestávkami působí od roku 2011.

O jeho obrovských fotbalových zkušenostech svědčí nevídaná bilance: 84 reprezentačních startů, nejprve za Československo a od roku 1993 za Českou republiku. Stříbro na mistrovství Evropy 1996, vítězství v Poháru UEFA s německým klubem Schalke 04 v roce 1997.

Titul Fotbalista roku 1997, kapitán národního týmu na mistrovství Evropy v roce 2000. Začátky v Českých Budějovicích, dva ligové tituly s pražskou Spartou, odkud odešel do Německa. A po návratu do české ligy hrál za FK Chmel Blšany, znovu Spartu a nakonec i za Viktorii Žižkov.

Jiří Němec nevyhledává zájem a pozornost ze strany médií. V reprezentaci si vysloužil přezdívku „Němej“. Ale zřejmě to tak úplně není. Při zápase Brozan v Ústí nad Labem jsem si všiml, že od postranní čáry udílel z pozice brozanského kouče svým svěřencům pokyny a po utkání při odchodu do kabin komunikoval i s rozhodčími.

„Jiří Němec je v Brozanech už dlouho. Před touto sezonou k týmu přišel i Petr Vrabec na místo asistenta. S Jirkou jsou kamarádi už ze Sparty a myslím, že se dobře doplňují. A že jim to klape ku prospěchu mužstva. Oba jsou správní fotbaloví srdcaři,“ řekl mi Jan Kudlička, sportovní manažer Brozan.

Severočeský celek má na ČFL docela silný realizační tým. Dalšími asistenty jsou Roman Potočný starší, otec ligového fotbalisty Romana Potočného, který je momentálně v Brně, a Jiří Šmidrkal, někdejší druholigový hráč.

Petr Vrabec, který získal se Spartou jako hráč šest titulů, si společné trenérské působení s Jiřím Němcem pochvaluje.

„Poté, co mě vyhodily Zápy, kde jsem předtím trénoval, jsem šel právě do Brozan. Jirka Němec není ‚němej‘, samozřejmě mluví a naše spolupráce funguje, jak má,“ pověděl mi Petr Vrabec o trenérském parťákovi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz