Hlavní obsah
Sport

Volejbalisté Příbrami jsou překvapením extraligy. V semifinále vyzvou úřadujícího mistra z Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek - sportovní hala v Příbrami, kde hrají domácí volejbalisté v extralize.

Volejbalisté Příbrami jsou největším překvapením extraligy. Nečekaně postoupili do semifinále play-off, v němž vyzvou úřadující mistry.

Článek

Semifinálové dvojice tedy tvoří od pátku 29. března duely prvního a šestého celku po základní části soutěže: obhájce titulu VK Lvi Praha-Příbram a druhé VK Kladno- čtvrtý Jihostroj České Budějovice.

Složení elitní čtveřice, která zabojuje o finále a medaile, přináší hned několik zajímavostí a volejbalových novinek. Především zaujme fakt, že tři favorizované týmy vedou zkušení zahraniční trenéři. U Lvů Praha to je argentinský expert Juan Manuel Barriel, na lavičce Kladna francouzský odborník Arnaud Josserand a v Českých Budějovicích působí polský kouč Andrzej Kowal.

„Pouze“ jeden tým z úspěšné čtveřice, tedy Příbram, vede český trenér Lubomír Vašina. Bez ohledu na konečné umístění středočeského celku jej tak už nyní zdobí primát, že je jediným tuzemským koučem v semifinálových sériích.

Pro Lubomíra Vašinu je současné působení v Příbrami jeho nejúspěšnější klubovou štací v dosavadní kariéře. Třiašedesátiletý volejbalový srdcař ale zná svůj sport z řady úhlů.

Když jsem jako sportovní novinář s Lubomírem Vašinou v minulosti hovořil, dozvěděl jsem se od něj, co všechno už má ve volejbale takříkajíc za sebou. A není toho málo.

„Nechci to konkretizovat, protože si vážím práce u každého družstva, které se mi povedlo dostat o kousek výš. Rád samozřejmě vzpomínám na trenérské působení u akademických reprezentací České republiky, s nimiž jsem absolvoval od roku 2006 letní světové univerziády. To je moje parketa,“ líčil Lubomír Vašina.

„Měl jsem tu čest fungovat i u reprezentačního áčka jako týmový manažer na mistrovství světa v roce 2006 v Japonsku. Krátkou dobu i jako asistent trenéra u mužů, které tehdy vedl Igor Prieložný. Mám zážitky z opravdu špičkových akcí,“ připomněl renomovaný trenér, který zná dokonale volejbalové prostředí.

Lubomír Vašina pochází z České Třebové, na kterou nedá dopustit. Během kariéry kromě už zmíněných angažmá v rámci české reprezentace pracoval v Benátkách nad Jizerou, Opavě, Havířově, Ostravě a SKV Ústí nad Labem, odkud loni zamířil do Příbrami.

Také Vašinův syn Lukáš Vašina je už volejbalovým pojmem a členem národního týmu.

„Už v sedmnácti letech hrál za Ostravu v extralize a měl nabídky odjinud. Poté se vydal vlastní cestou. Přestoupil do VK Karlovarsko a když jsem byl v Ústí nad Labem, tak jsme nastupovali proti sobě jako soupeři. Následně Lukáš odešel do Polska,“ dodal Lubomír Vašina.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz