Hlavní obsah
Cestování

Východočeský Náchod je rodištěm slavného spisovatele Josefa Škvoreckého

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z centra Náchoda

V posledních čtyřech letech jsem dvakrát během letního období zavítal do Náchoda. A to z Hradce Králové vlakem s jedním přestupem, takže byl čas si všímat i okolní přírody.

Článek

Náchod se rozkládá v severovýchodních Čechách, na hranici s Polskem.

Postupně jsem sháněl informace o městě, které je například rodištěm mnoha významných osobností. Mezi nejznámější z nich patří určitě spisovatel Josef Škvorecký, na jehož počest má své místo v centru Náchoda i tzv. lavička Josefa Škvoreckého. Možnosti posadit se na ni alespoň na chvíli využívá řada návštěvníků města, pro něž je i třeba pořízená fotografie pěknou vzpomínkou a suvenýrem z Náchoda.

Jak vyplývá z webové prezentace Náchoda, město s bohatou historií bylo založené pod stejnojmenným hradem v polovině 13. století. Malé město se postupně rozrůstalo za městské hradby. K nejvýznamnějšímu rozmachu došlo koncem 19. století spolu s rozvojem textilního průmyslu.

Díky procházce po pěší zóně a sledování dění nejen na náměstí, ale i při pohybu po dalších částech města, jsem poznal to, co se o Náchodu píše v různých publikacích. Že je v současnosti přirozeným historickým, turistickým, správním a průmyslovým centrem celé oblasti.

Centrum města je městskou památkovou zónou, kde se nachází historické stavby (gotický kostel sv. Vavřince, stará barokní radnice, nová novorenesanční radnice) i moderní budovy od významných architektů, jakými byli Pavel Janák, Otakar Novotný nebo Bohumil Kuchař.

Z Náchoda je to takříkajíc kousek do lázeňského městečka Kudowa-Zdrój v polské Kudowské kotlině. Zaznamenal jsem, že z náchodského autobusového nádraží jezdí do zmíněného polského města i pravidelné autobusové linky. Jak jsem se dočetl, v Kudowa-Zdróji se léčí nemoci oběhového systému, látkové výměny a neurózy. Obdobné léčebné procedury nabízejí i lázeňská městečka Duszniki-Zdrój a Polanica-Zdrój.

Náchod má i krásné okolí, takže sem často míří turisté a návštěvníci nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Láká je kopcovitý terén, který nabízí krásné výhledy i zajímavé památky. Na kopci Dobrošov stojí stylová Jiráskova turistická chata s rozhlednou, v údolí řeky Metuje v místě zvaném Peklo pak dřevěná Bartoňova útulna. Obě tyto stavby navrhl architekt Dušan Jurkovič a nesou jeho nezaměnitelný rukopis.

Naučná stezka „Po opevnění Běloves“ provede zájemce opevněním vybudovaným před druhou světovou válkou - Pevností Dobrošov, pěchotními sruby Březinka, Lom a Voda. Z rozhledny Na Signálu (cca 7 km od Náchoda) se skýtá krásný pohled na Krkonoše, Jestřebí hory a polské Stolové hory.

Zdroj: webové stránky města Náchod

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz