Hlavní obsah
Sport

Za Teplice si zahrál o Ligu mistrů proti Dortmundu. Byla to velká sláva, vzpomíná Petr Brabec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z fotbalového stadionu v Teplicích (současnost). V roce 1999 se tam hrál zápas o Ligu mistrů mezi Teplicemi a Dortmundem.

Bývalý obránce Petr Brabec byl u největšího úspěchu fotbalistů Teplic v historii. Díky druhému místu v prvoligové tabulce v ročníku 1998/99 se severočeský klub dostal do kvalifikace o Ligu mistrů.

Článek

Petr Brabec si zahrál v sezoně 1999/2000 i proti Borussii Dortmund. V současné době je předsedou klubu a sportovním manažerem SK Kladno.

Jako sportovní novinář si vybavuji tehdejší úspěšné teplické období, ale při rozhovoru s Petrem Brabcem jsme se nejprve zastavili u jeho ligových začátků.

„Z Kladna jsem odešel do Zlína, který hrál tehdy druhou ligu. A přivedl mě tam trenér Petr Uličný, který si mě už předtím vyhlédl. Pak ve Zlíně trénovali i legendární kanonýr Jozef Adamec i další velký odborník Verner Lička. Z fotbalového hlediska to byl velký posun. Ve Zlíně jsem strávil pět let.“

Určitě si vzpomenete i na některé bývalé spoluhráče ze Zlína. Kteří z nich se například stejně jako vy pohybují dál ve fotbalovém prostředí?

To by byl velký výčet. Hodně dobře se znám s Pavlem Hoftychem, se kterým jsem hrál v obraně. Dal se na trenérskou i manažerskou dráhu. I když se nevidíme často, jsme dlouholetí kamarádi. Občas si voláme a probíráme fotbal, protože Pavel Hoftych je nyní sportovním ředitelem Viktorie Žižkov. Ve Zlíně se mnou působili i Míra Holeňák, Josef Mucha, Karel Krejčí, Jiří Bartl i Dušan Tesařík, se kterým jsem se poté sešel i v dresu Teplic.

A to už se tedy dostáváme k Teplicím. Co pro klub i hráče znamenal boj o Ligu mistrů?

V té době to byla velká sláva pro celý teplický fotbal i region. V Teplicích se vytvořila výborná parta, kterou dali dohromady trenér Josef Pešice a asistent Miroslav Šafařík. Škoda, že už oba nežijí. Hráli jsme na podzim 1999 nejprve v kvalifikaci o Ligu mistrů dvojzápas s poté v Poháru UEFA dvakrát s Ferencvarosem Budapešť a Mallorkou. Ale v české lize nám kvůli náročnému programu uteklo spoustu bodů. Měli jsme užší kádr, stále se točilo jen třináct, čtrnáct hráčů, na což jsme trochu doplatili. Skončili jsme v lize po předchozím druhém místě až na páté příčce.

Jelikož Teplice byly charakteristické neměnnou sestavou, nemusíte jistě dlouho pátrat v paměti nad základním kádrem…

V brance byl jedničkou Libor Macháček, tvořil jsem stoperskou dvojici s Mariánem Řízkem, v obraně ještě Miroslav Rada, Zbyněk Rampáček, v záloze byl výraznou osobností Michal Bílek, dále Zdenko Frťala, Martin Frýdek, Petr Fousek, Michal Kolomazník, Dušan Tesařík, vepředu dvojice Pavel Verbíř-Radek Divecký. Nastupoval i Jaromír Jindráček.

Co říkáte na fotbalovou současnost v podání českých klubů v hlavní fázi evropských pohárů?

To, že má česká liga zastoupení v Lize mistrů díky pražské Spartě, to je nádhera. Jsem nadšený i z toho, že i celky v Evropské lize a Konferenční lize mohou získat obrovské zkušenosti. Naše liga je kvalitní, o čemž svědčí, že Sparta, Slavia, Viktoria Plzeň a Mladá Boleslav si vybojovaly pro podzim v součtu třicet zápasů v evropských pohárech. Je to velká porce, se kterou jistě souvisí i fakt, že kluby investují do hráčských kádrů. Takhle zajímavý formát a model se mi ovšem líbí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz