Hlavní obsah
Cestování

Zámek, kde pobýval Casanova, je nejzajímavější památkou v Duchcově

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek ze zámku v Duchcově

Severočeské město Duchcov je známé pobytem Giacoma Casanovy v 18. století na tamním zámku. Jeho areál je jednoznačně nejzajímavější památkou a turistickým cílem, který si široká veřejnost nejvíce spojuje s Duchcovem.

Článek

Město leží konkrétně v okrese Teplice, v Ústeckém kraji a žije v něm na 9 tisíc obyvatel. Duchcov se rozkládá v podkrušnohorské uhelné pánvi asi sedm kilometrů západně od Teplic.

Při letošní návštěvě města jsem už poněkolikáté za poslední roky opět zašel na místní zámek, který je opravdu symbolem Duchcova. A proto mě ani nepřekvapilo, že navzdory letnímu vedru čekaly na zahájení prohlídek v rámci několika okruhů skupinky turistů všech věkových kategorií.

Nejprve jsme se od paní průvodkyně dozvěděli, že se nacházíme v památkově chráněném zámeckém areálu, k jehož vzniku došlo v druhé polovině 16. století. Původně renesanční lobkovické sídlo vytvořené na základech staré tvrze bylo v letech 1675-1711, kdy se vlastníkem stal Jan Josef z Valdštejna, přestaveno na barokní zámek.

Záhy byl objekt dle návrhů Jeana Baptiste Matheye rozšířen o dvě křídla, vnější zámecké nádvoří a čestný dvůr. Současný klasicistní vzhled však získal po úpravách, které proběhly v letech 1814-1818 za správy Josefa Karla z Valdštejna.

Součástí areálu je rozlehlý francouzský park se soustavou bazénů, vodotrysků, fontán a sochami od Matyáše Bernarda Brauna, postavený podle návrhu známého architekta Jana Ferdinanda Schora. Jak už bylo zmíněno, zámek je úzce spjat s významným italským dobrodruhem, světoběžníkem, filozofem, svůdníkem Giacomo Casanovou, který na zámku ve službách hraběte Josefa Karla z Valdštejna prožil svá poslední léta. Také zde Casanova zemřel a je pochován.

V blízkosti zámku se nachází kostel Zvěstování P. Marie. Dominantou náměstí je historický sloup Nejsvětější Trojice a kašna sv. Floriana. Podle plánu Octavia Broggia z roku 1726 byla vystavěna zajímavá barokní hřbitovní kaple se sochou sv. Jana Nepomuckého.

Zámecký park inspiruje k návštěvě milovníky historické architektury a přírodních scenérií, neboť byl na počátku 19. století zajímavě přebudován v anglickém stylu.

Příroda, uprostřed níž se Duchcov nachází, volně a nenásilně navazuje na městskou zeleň a vodní plochy uvnitř města a přímo vybízejí k procházkám či projížďkám na kole.

Přímo před vstupem do zámecké zahrady začíná naučná stezka „Po stopách historie a Giacoma Casanovy“. Stezka nese samozřejmě jméno nejproslulejší historické osobnosti, svázané s městem. Provede zájemce nejen zámeckou zahradou a místy, která mohl vidět italský svůdník a literát, ale i zajímavými místy současného Duchcova.

Celoměstské Casanovské slavnosti se stávají cílem cesty tuzemských i zahraničních turistů. Pořádají se každoročně druhý týden v červnu a je to jedna z největších kulturních akcí města s bohatým doprovodným programem pro dospělé i děti.

Z historického náměstí jsem po prohlídce zámku zamířil do Muzea města Duchcova s bohatou stálou expozicí historie města, atriem sloužícím jako lapidárium i Poppelovou výstavní síní, ideální pro krátkodobé výtvarné i dokumentární výstavy. Odborníky i laiky láká také Casanovská badatelna s jedinečnou sbírkou spisů o G. Casanovovi.

Další zajímavosti včetně dění ve městě a jeho okolí jsem načerpal v Městském informačním centru Duchcov, které sídlí v přízemí v objektu městského muzea.

Zdroj: s využitím webových stránek zámku Duchcov a Atlasu Česka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz