Hlavní obsah
Cestování

Tři veteráni našli frňákovník, v Krkonoších roste podprsenkovník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Joža Kolář

Idylická Malá Úpa v Krkonoších

Podprsenkovník obecný, latinsky Strophium vulgaris. Už jste se setkali s tímto stromem? Je velmi vzácný a jediný exemplář na světě roste v českých nejvyšších horách, Krkonoších.

Článek
Foto: Joža Kolář

Malá Úpa v Krkonoších

Foto: Joža Kolář

Vzácný podprsenkovník

Princezně Bosaně v pohádce Tři veteráni narostl po konzumaci jablíček z frňákovníku dlouhý nos. Zralé plody z podprsenkovníku bych raději neochutnával. A obohatit v dnešní době zdražování sbírku domácího spodního prádla? To také není dobrý nápad. Z toho důvodu, že nad ním, zcela logicky, drží svoji pevnou ochrannou ruku náš stát. Jak dokládá fotografie.

Foto: Joža Kolář

Podprsenkovník

Malá Úpa, tak se jmenuje obec, kde právě tento vzácný strom místní horalé vypěstovali. Nedalo mi to a zahrál jsem si přímo tam na investigativního novináře. A paní Eva Havelková mi pod příslibem anonymní intimity prozradila, jak se rarita horské flóry zrodila: „Jednoho krásného večera se u našeho blízkého souseda konal v jeho baráku takový obyčejný mejdan. Druhý den si jeho účastníci nepamatovali vůbec nic. Ale co všechny překvapilo, byl strom, na kterém viselo několik podprsenek. Já tam tenkrát nebyla.“ Mrkla na mne spiklenecky. „A ten strom byl hned vedle baráku onoho dobráka. Což se mu nelíbilo, protože se nechal slyšet, že on, jakožto zbožný muž nemůže mít ve svém sousedství takovou sodomu gomoru. A tak později, už samozřejmě střízlivý, přemístil ty slušivé kousky dámského prádla o pár stromů jinam.“

Od té doby prošel místní klenot několikanásobnou pečlivou renovací. Ta, podle slov Evy Havelkové spočívá v tom, „že se vyzvou místní ženy k obnově místní památky.“ Dámy posléze vyřadí nějaký ten kousek ze svého šatníku a paní starostová nebo jiná významná osoba provede obnovu. Musí se to pochopitelně provádět s citem a rozmyslem, protože na území Krkonošského národního parku, v přísně chráněné zóně, nelze nic ponechat náhodě.

Na mapě ho nenajdete

Možná se ptáte, kde konkrétně v Malé Úpě ten strom najít? Ano, poradím vám. Protože, ač má horská vískapouze 144 obyvatel, rozléhá se na více než 26 kilometrech čtverečních. A v tom hledat jeden strom není žádná sranda. K tomu navíc rozdíl nejvyššího bodu obce, což je Sněžka, a toho nejnižšího, činí 883 výškových metrů. To také není málo na jednu vesnici. Pomyslná jehla a kupka sena tady dostává úplně jiné rozměry. Podprsenkovník najdete, když v zimě pojedete na vleku sjezdovky U Kostela 400. Ta číslovka značí jeho délku. Dívejte se vlevo a nemůžete ho minout. A když není vlek v provozu? Nebo je nedejbože léto a není sníh? Jděte po trase vleku směrem vzhůru a dívejte se, překvapivě, opět vlevo.

Tato sympatická horská vesnice nabízí mnohem víc. Například druhou nejvýše položenou galerii u nás. Ta první je na šumavské Kvildě. Na místě bývalého hraničního přechodu je nyní místní obecní úřad a v něm výstavní prostory, kde se zpravidla prezentují díla, která nějakým způsobem souvisí s Krkonoši. Při mé poslední návštěvě kouzelný východ a západ slunce v malebné symbióze s horami. Pečlivě jsem hledal fotografie, na kterých zahlédnu také jedinečný podprsenkový strom. Nebyla ani jedna. Tak se snažím toto hrubé opomenutí aspoň touto skromnou cestou napravit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz