Hlavní obsah
Satira

Jurečka: O střelbě jsem se dozvěděl až na Nový rok z projevu prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Satirická glosa Petra Kolmana.

Článek

O střelbě jsem se dozvěděl až na Nový rok z projevu prezidenta

O střelbě jsem se dozvěděl až na Nový rok z projevu prezidenta. Vysvětluje s obrovskou pokorou bratr Marián Jurečka, proč v prosinci nezrušil večírek.

I takové škaredé vtipy nyní kolují o místopředsedovi české vlády po sociálních sítích a možná i po zdejších restauracích, pokud do nich po dalším novoročním zdražení ještě vůbec někdo chodí.

Nalijme si čistého sójového latté, autor této glosy se řadí k těm, kteří aktuální „etický kartáč“ lidoveckému předsedovi docela i přejí, jistě ne ze škodolibosti, ale protože lidovecký ministr v minulosti proslul svými aktivitami, kdy se pasoval do pozice výrazného neomylného morálního majáku.

Morální maják bliká

V mediích již byla připomenuta jeho vyjádření, když před více než deseti lety, jako tehdy poměrně mladý parlamentní benjamínek, suverénně morálně mistroval tehdejšího jihomoravského poslance Michala Haška za nemluvení pravdy. Nedovedu si představit, že bychom mohli s člověkem, jehož lhaní viděla většina občanů v přímém přenosu, jednat o vládě a že by mohl být členem nějaké vlády, kterou bychom měli podporovat – mentoroval tehdy Jurečka sociálního demokrata M. Haška.

Optikou této události by Jurečka musel též z vlády nyní odejít. Nicméně je zde i jiný příběh. Výše popsané se stalo mezi politiky. Budiž.

Morální lidovecký maják ovšem zasvítil nejen na okoralé politiky, ale před časem si vzal na paškál dokonce i obyčejného brněnského seniora Petra Paulczynského. Na kterého podal v roce 2019 trestní oznámení za nevhodný vtip na sociálních sítích. Policie (resp. státní zástupce) později věc naštěstí pro jihomoravského důchodce odložila, ale psychické trauma, které popotahování po orgánech činných v trestním řízení nemocnému důchodci způsobil, mu již nikdo neodčiní.

Ona je to asi i hodně generační záležitost, těžko si představit například Stanislava Juránka nebo Jiřího Čunka či jiné lidovce ze starší gardy, že by trestně oznamovali seniory za vtipy. Možná by mu maximálně napsali – chlape neblbni, nepiš tam takové békoviny v tvém věku. Hraj si radši se psem nebo s vnoučatama.

Oni prostě i takové zdánlivé drobnosti (tedy z pohledu „Vesmíru“, z pohledu rodiny seniora P. Paulczyńského, to zas taková legrace nebyla), vytvářejí a dotvářejí obraz o politikovi.

Veřejnosti prostě vždy nejvíce vadili a vadí ti, kteří káží vodu a sami pijí víno. A to se zdaleka netýká jenom ministra M. Jurečky.

A propos dal mu již Petr Fiala alespoň žlutou kartu?

--------------------------

autorský text

Petr Kolman, publicista a konzultant

Foto: Petr Kolman

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz