Hlavní obsah

Sharenting - když rodiče sdílejí citlivé informace o svých dětech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kamil Kopecký a Midjourney

Je to klasika, těšíme se na narození našeho potomka a bezprostředně po porodu se chceme podělit s ostatními o radost, kterou prožíváme. A to tak, že zaplavíme sociální sítě jeho fotografiemi či videi. Často si ale neuvědomujeme rizika…

Článek

Je to klasika, těšíme se na narození našeho potomka a bezprostředně po porodu se chceme podělit s ostatními o radost, kterou prožíváme… a to tak, že zaplavíme sociální sítě jeho fotografiemi či videi. Často si ale neuvědomujeme, že mu můžeme způsobit v budoucnu celou řadu problémů…

Nadměrné sdílení osobních a dalších citlivých údajů dětí jejich rodiči (či prarodiči) nese název sharenting, jde o kombinaci slov share (sdílet) a parenting (rodičovství). V praxi to znamená, že rodiče (ale i prarodiče) nahrávají na internet velké množství citlivých materiálů o svých dětech - fotografií, videí apod. Často nechápou, že svým dětem tvoří bez jejich souhlasu tzv. digitální stopu a že tyto materiály mohou snadno uniknout a rozšířit se internetem.

Sharenting je v digitálním světě poměrně běžná věc, rodiče sdílejí fotografie a videa svých dětí z mnoha důvodů - chtějí se pochlubit, jak jejich potomek vyrostl, co nového ovládá, jak je šikovný, sdílejí vlastně svou radost z toho, že jsou rodiči a že zažívají své radosti, ale také strasti. V zásadě jde tedy o něco, co je digitálním domorodcům zcela vlastní a přirozené - podle výzkumu Sharenting u českých dětí (Univerzita Palackého & Microsoft, 2022) sdílí informace o svých dětech téměř 70 % českých rodičů.

Problém nastává v momentě, kdy sdílíme něco, co je pro dítě ubližující, ponižující nebo prostě jen trapné - např. fotografie, jak dítě sedí na nočníku, jak je upatlané od jídla či jak pláče… a nebo, zda je obnažené (nahaté). Tyto fotografie či videa skutečně mohou představovat problém. V případě, že sdílíme něco, co je vyloženě nelegální či minimálně neetické a ubližující, můžeme dítě vystavit zvýšené pozornosti a také posměchu, ke kterému může dojít klidně o mnoho let později od okamžiku pořízení. Z praxe známe případy, kdy např. 14letí puberťáci zjistili, že maminka jejich spolužáka sdílí pravidelně jeho citlivé fotografie… a objevili fotografie, na kterých seděl jako dítě na nočníku. Okamžitě dostal ve škole přezdívku „posránek“ - a to na základě obyčejné fotky - o mnoho let později od okamžiku pořízení a zveřejnění.

Zároveň je třeba počítat s tím, že např. u intimních fotografií (obnažené dítě, porod, koupání) dochází často k jejich masovému šíření zcela mimo dosah rodiče - např. do různých specializovaných komunit). A to teď pomíjím, že řadu z těchto materiálů lze vyhodnotit jako tzv. dětskou pornografii, která je samozřejmě nelegální.

Další aspekt, se kterým je třeba v případě sharentingu počítat - rodiče tvoří svým dětem digitální stopu bez jejich souhlasu a potomci často netuší, že jejich rodiče sdílejí fotografie či videa z jejich života. Z hlediska práva má samozřejmě rodič právo nakládat s osobními údaji svých dětí, ovšem tak, aby zajistil jeho bezpečí. V zahraničí nalezneme mnoho případů, kdy dítě (16, 17 let) např. žaluje svého rodiče, aby smazal z internetu veškerá data (fotky, videa…), které o něm publikoval.

Co vlastně rodiče motivuje ke sdílení osobních údajů svých dětí?

Motivů je celá řada - na první místě bych uvedl sdílení radosti a také hrdosti na svého potomka. Pomocí sdílení rodiče ukáží, jak jejich děti rostou, co nového umí, jak jsou šikovné. Další motiv je např. potřeba uznání  a či pocit sounáležitosti - rodiče často  sdílejí fotografie a videa, aby se cítili součástí širší komunity (tzv. maminkovské skupiny), kde je sdílení rodičovských zážitků běžnou praxí. Online rodičovské skupiny poskytují podporu, sdílení rad a často jsou místem, kde rodiče hledají pochopení. Samozřejmě nesmíme zapomenout na udržování kontaktu - mnoho rodičů využívá sociální sítě jako nástroj k tomu, aby zůstali v kontaktu s rodinou a přáteli, kteří žijí daleko. Sdílení fotografií a videí dětí je pro ně způsob, jak sdílet životní okamžiky, které by jinak zůstaly neveřejné. Nesmíme zapomenout také na finanční motivy - mnoho rodičů využívají své potomky z komerčních důvodů, aby např. zvýšili návštěvnost svých účtů na sociálních sítích či třeba blogu.

A co tedy můžeme bez obav sdílet?

Běžné situace, běžné fotografie z výletu, běžné zážitky není problém se souhlasem dítěte sdílet. Je to skutečně o tom, aby si rodiče uvědomili, zda nemůže být jejich sdílený materiál pro dítě poškozující… až již v současnosti či budoucnosti. Samozřejmě platí pravidlo - nikdy nesdílet intimní fotografie či videa.

Související zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám