Hlavní obsah
Zdraví

Jděte do toho aneb jak se daruje krev?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hush Naidoo Jade, unsplash.com

Přečtení tohoto článku vás nebude stát ani kapku krve, jen několik minut čtení. A jestli se pak rozhodnete darovat svých prvních 450 ml krve, vězte, že vás čeká skvělý pocit.

Článek

Věděli jste, že jeden půllitr darované krve může zachránit až tři lidské životy? Nemocnice se často potýkají s nedostatkem krve pro pacienty. Pokud jste zdraví, pomozte také zachránit někomu život. Věřte, že dobrý pocit vás nemine.

Proč o tom píšu?

Protože i já už jsem dárce. Inspiroval mě k tomu můj táta, který chodí darovat krev už několik let. Kromě toho také vím, že v minulosti bylo darování krve mnohem více zvykem, zkuste se schválně zeptat prarodičů, zda někdy darovali krev. Mojí hlavní motivací při darování krve je možnost zachránit někomu život nebo pomoci při jeho léčbě. Začala jsem proto krev také darovat.

Jste zdraví a máte jednou za 3 – 4 měsíce 30 minut času?

Jděte darovat krev! Kromě darování a šance na život pro někoho to má i benefity pro vás. Zjistila jsem, že mnoho lidí neví, co přesně mu může darování krve přinést.

Jaké jsou benefity pro dárce?

  • Zjistíte svoji krevní skupinu
  • Budete mít kontrolu nad svým zdravím díky pravidelným odběrům a rozboru krve
  • V den darování krve dostanete pracovní volno s náhradou mzdy
  • Za každý odběr dostanete odměnu v podobě občerstvení (např. stravenky)
  • Za každý odběr si můžete odečíst 3 000 Kč ze základu daně z příjmu

Kde darovat krev?

Kromě toho, že se v dnešní době koná mnoho iniciativ, kdy můžete darovat krev tzv. v terénu, např. v nějaký den na nějakém místě, můžete v pracovních dnech navštívit klasické transfúzní stanice, které jsou většinou v rámci některé z nemocnic.

Kompletní adresář, kde můžete darovat krev, naleznete třeba zde.

Já třeba chodím v Praze do Všeobecné fakultní nemocnice, jejich transfúzní oddělení je na Karlově náměstí a na Zbraslavi. Výběr je na vás, rozhodujte se třeba podle toho, kam to máte blízko. Zvolte si ideálně jedno místo, kam budete docházet. Založí vám tam totiž kartu, kde si budou zapisovat všechny odběry a informace.

Nemocnice si v rámci potřeby krve vypomáhají, tedy může se stát, že právě vaše krev poputuje např. z Vinohrad do nemocnice na Bulovce, když to bude potřeba.

Kdy darovat krev?

Je jasné, že když se necítíte dobře, tak to není ta správná chvíle na to, abyste oslabil/a své tělo tím, že „odevzdáte“ skoro 0,5 litru krve. Zároveň příjemce vaší krve musí dostat zdravou krev. Tedy darování je možné pouze pokud jste zdráv/a, ale má i další podmínky …

Dalším aspektem při volbě chvíle, kdy půjdete darovat, je také aktuální potřeba krve nemocnice, kam chcete jít darovat. Většina nemocnic denně aktualizuje aktuální potřebu krve. Podle tabulky jednoduše poznáte, jestli je ta správná chvíle a nebo můžete s darováním krve ještě chvíli počkat.

Pokud neznáte svoji krevní skupinu a ještě jste nedaroval/a, neřešte to a jděte kdykoliv podle svého uvážení. Ověřte si ale, jaké dny mohou prvodárci přicházet.

Např. v Praze na Karlově náměstí jsou prvodárci vítáni každý všední den kromě pátku. Páteční darování tam můžete absolvovat až od 2. dárcovství.
Darování krve má také svá pravidla, co se týká časového odstupu mezi jednotlivými návštěvami.

Ženy mohou darovat 3 x ročně, přičemž minimální interval mezi odběry je 10 týdnů.

U mužů je možnost darování 4 x ročně, při intervalu 10 týdnů. Rozdíl mezi ženami a muži je pochopitelný, ať už kvůli rozdílnému množství krve v těle, které je 4-6 litrů. A také kvůli krevním ztrátám způsobeným ženským cyklem.

Jak probíhá darování krve?

Když jste dočetli až sem, zřejmě přemýšlíte, že byste to zkusili. Mám radost, jdeme darovat!

Postup, který probíhá při darování je na většině transfúzních stanic podobný, já budu popisovat ten, který znám na vlastní kůži.

  1. Příprava na odběr je důležitou součástí úspěchu. Musíte se doma nasnídat netučného jídla a vypít minimálně 0,5 litru tekutin. Nedoporučuje se před odběrem kouřit.
  2. Zapíšete se na recepci, kde najdou nebo vytvoří novou kartu dárce, identifikujete se občanským průkazem nebo průkazem pojišťovny a dostanete dotazník pro dárce krve, vypadá např. takto. Je dobré si jej projít i před prvním darováním doma.
  3. Po vyplnění a odevzdání dotazníku pokračujete do místnosti, kde vám udělají odběr vzorku krve, ze kterého udělají krevní obraz.
  4. Potom následujete k lékaři, do ordinace, který vám změří tlak a teplotu a projde s vámi vyplněný formulář a anamnézu, pokud něco bude chtít vědět k vyplněným informacím, zeptá se vás. Zkontroluje také krevní obraz. Pokud je vše v pořádku, můžete darovat!
  5. Samotné darování krve probíhá tak, že sedíte na křesle, kde máte i nohy trochu vyvýšené, takže polosedíte/pololežíte. Sestra vám zavede jehlu a odběr začíná. Sáček s odebranou krví je vedle vás a pod ním je váha, na které vidíte, jak krev teče, a kolik je již odebráno krve. Každý jsme jiný a někdo musí více mačkat prsty, aby krev lépe tekla a někdo ne. Dosáhli jste 450 ml? Je hotovo!
  6. Po odběru nikam nespěchejte, v klidu vstávejte, nesnažte se dělat rychlé pohyby a nebojte se na rovinu říct sestřičkám, pokud se necítíte dobře. Každý po odběru si pak v čekárně ještě doplňuje tekutiny, které jsou volně k dispozici. V klidu si poseďte a až se budete cítit v pohodě, vyrazte domů nebo třeba na snídani.
Foto: Kamila Kábelová

Při darování krve

Nyní už je to na vás! Vy to zvládnete! Nebojte se, všichni u odběrů jsou moc milí a rádi vám pomohou, aby vaše darování mělo hladký průběh. Váží si každého, kdo přijde.

Anketa

Už jste darovali krev?
Ano, daruji pravidelně
82,6 %
Ne, ale uvažuji o tom
8,7 %
Ne, protože nechci nebo nemohu
8,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám