Hlavní obsah

Výchovné - dobrý úmysl, špatný to nápad nebo čistý populizmus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se změní částka 500 Kč za výchovné na dítě

Článek

Něco je špatně pane ministře Jurečko!

Každý den se z médii doslova sypou zprávy, jak vláda pomáhá důchodcům a zvláště ženám, které vychovali děti.

Výchovné ! Každá žena, která vychovala dítě dostane 500,- Kč na dítě. Tolik věta, znějící denně ze všech médií i z úst samotného ministra práce a soc. věcí pana Jurečky. Dodatek této věty nezaznívá ovšem nikdy a sice, že : „V případě, že je přiznán pouze dílčí starobní důchod (tzn. Cizinec- např. iSlovák odpracoval v ČR jen část kariéry), snižuje se výše výchovného ve stejném poměru jako ostatní složky důchodu. Výchovné je totiž nedílnou součástí procentní výměry starobního důchodu,“ tolik citace z ministerstva. Například :Pokud tedy někdo v České republice odpracoval polovinu celkové doby pojištění, získá výchovné 250 korun za každé dítě.

Nezapomenu na výraz mojí maminky, která v obdržela výměr důchodu pro leden a v něm přiznanou částku 167,- Kč na dvě děti!

A teď proč je to špatně:

ČR vznikla v roce 1993 – je tedy dost velká pochybnost, že ženy, které po tomto období vychovali děti pouze v ČR, již pobírají starobní důchod. Naopak žen, které pracovali nejdřív v ČSSR/ČSFR a pak v samostatné ČR je spousta, zejména v pohraničí.

Proč ženy, které vychovávali děti v společné republice do roku 1993 a pracovali územně i např. na Slovensku, nemají právo pobírat stejné výchovné, jako ženy pracující jen na území Čech a Moravy. Děti vychovávali v společné republice a ejhle stejné práva nemají. Proto, že výchovné je součásti procentní výměry! Ale proč je výchovné součásti procentní výměry !? To je přece nesmysl! Výchovné mělo být výchovné přiznané na základě výchovy dítěte na celou částku a ne ho vztahovat k procentní výměře. Nikoho z autorů nenapadlo, že žen pracujících třeba v pohraničních oblastech a v minulosti tudíž pracujících na různé straně hranice a to nejen se SR, je spousta a jejích výchovné bude tak nízká částka, že se neoplatí vyplácet? Takto vymyšlené výchovné je jen velký populistický blaf!

Takže pane ministře těch 167,- Kč si klidně nechte a vraťte do státního rozpočtu. Možná mu to pomůže. Komu to ale určitě nepomůže, je moje maminka. 167,- Kč místo očekávaných 1000,- Kč je totiž jen výsměch do tváře člověka, který celý život pracoval a vychoval dvě, dnes již pilně pracující dcery ve prospěch ČR, je to až hanebné!

Jsme vděčné svým rodičům za to jak nás vychovali. Výchova dětí je bezesporu velice důležitá věc, v podstatě nejdůležitější, a proto bychom neměli odměnu za takto důležitou věc shazovat částkou 167,- Kč.

V budoucnu by bylo lepší opatření tohoto typu nevymýšlet anebo věnovat náležitou pozornost všem důsledkům, které zamyšlené opatření přinese. Jinak vzniká z opatření paskvil, jakým bezpochyby výchovné je. A pak místo vděku „odměněných“ zbyde jen hořká pachuť v ústech.

Mimochodem dnes jsem četla, že výchovné se změní a možná i zruší. Tož tak.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám