Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč se točíme v kruhu a jak odvrátit rozvrat naší společnosti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karel Diviš

Že naše země nevzkvétá, jsme slyšeli z úst prezidenta Václava Havla krátce po Sametové revoluci a asi nikdo by tenkrát netipoval, že jeho slova budou aktuální i dnes v roce 2024, a to dokonce pro celou Evropu.

Článek

Kde hledat příčiny?

Z celoevropského hlediska je jednou z nich německý Green Deal, kdy se paní kancléřka Merkelová a zelení lobbisté a ideologové rozhodli, s poukázáním na havárii v japonské Fukušimě, vypnout jaderné elektrárny a rozkolísat energetický trh napříč Evropou.

Už tak stupidní krok umocnilo ještě stupidnější chování Ruska a jejího agresivního vůdce Vladimira Vladimiroviče, který naprosto zešílel a rozhodl se nesmyslně vojensky napadnout Ukrajinu.

Co se dělo mezitím u nás doma?

Všechny vlády od revoluce postupně vyčerpávaly všechny české národní zdroje v podobě postupného rozprodeje národního bohatství do cizích rukou. Na čas to sice vždy zalepilo potenciální díry ve státním rozpočtu, ale postupně jsme se tak vzdávali finálních českých produktů a služeb a totálně rezignovali na hlavní český národní zájem, tj. tvorbu našeho vlastního bohatství.

Korunu všemu nasadila populistická vláda člověka, který chtěl řídit stát jako firmu a místo, na začátku líbivé, slibované podpory malých a středních firem, inovací a rozšiřování střední třídy, skončil po 8 letech jako nejlevicovější subjekt v dějinách této země. Pod rouškou covidu začal navíc zcela ruinovat státní rozpočet a díky své minulosti a pokřivené osobnosti ještě přispěl k postupnému morální a hodnotovému úpadku celé naší země.

Andrej Babiš v tom však není sám. Po něm přišla současná vláda, do které mnozí lidé vkládali velké naděje, ale Fialův kabinet se bohužel ukázal jako ekonomicky zcela nekompetentní a nepřipravený. Jak jinak si vysvětlit, že po 8 letech příprav v opozici a v ideálním čase po prezidentských volbách v roce 2023, kdy nenásledovalo žádné další volební klání, nepřišla série předem připravených razantních a ozdravných kroků pro znovunastartování české ekonomiky.

Vláda dokázala, a to ještě se zpožděním, přijmout daňový balíček, který však zásadní strukturální deficit stejně neřeší, dále schválit nákup F-35 místo toho, aby tyto obrovské peníze investovala do české armády prostřednictvím inovačních zakázek pro české firmy na posílení obranyschopnosti naší země a v neposlední řadě i s prezidentem Pavlem tancuje tak dlouho kolem důchodové reformy, až se obávám, že z toho s velkou mírou pravděpodobnosti vznikne opět nějaký paskvil.

Chybí silní ministři i jasná vize celé vlády. Nejsou lidi, nikdo se do politiky moc nehrne, protože nemá žaludek na to pořád dokola před volbami obelhávat lidi a spoléhat na to, že po volbách budou mít voliči krátkou paměť, což se bohužel neustále děje. Sám mám např. osobní zkušenost, když mi zhruba před rokem pan ministr dopravy Kupka u petičního stánku v Karlových Varech říkal, že jsem demagog, když chci společně se Svobodnými zrušit zákaz výroby aut se spalovacími motory po roce 2035. A ono ejhle, jeho stranický kolega a místopředseda ODS pan Vondra necelé dva měsíce před eurovolbami jasně říká, že musíme zákaz výroby spalováků jednoznačně zrušit. A to už vůbec nemluvím o poslanci Babišovi, který říká zrušme celý Green Deal, přestože ho kdysi jako premiér sám odhlasoval.

Jak z toho ven?

Tuto zemi musí převzít do svých rukou silná generace „Husákových dětí“, která si již od rodičů pamatuje, že Rusům se nedá věřit, která je zvyklá tvrdě a poctivě pracovat a která ví, že nejlepší rodinou jsou máma, táta, děti a jejich společné zážitky třeba na malých socialistických chatách.

Aby bylo jasno, mladou generaci, někdy s trochu pejorativním označením „sněhové vločky“, rozhodně nezatracuji a musím se jí zastat. Tyto děti měly narozdíl od nás „Husákových dětí“ to obrovské štěstí, že vyrůstaly defacto v obrovském blahobytu, svobodě a volnosti a možná proto si neváží některých obyčejných věcí tak jako naše o maličko starší generace ještě říznutá v dospívání bolševikem.

Přeju všem mladým a současně bych po nich chtěl, aby jednou své sny o work life balance, 4denním pracovním týdnu, udržitelnosti, neplýtvání, ekologii a solidaritě dotáhly do úspěšného konce. Pokud budou chytře využívat potenciál a možnosti moderních technologií a umělé inteligence, upřímně věřím, že se jim to může podařit a že díky automatizaci, robotizaci a digitalizaci už třeba my „Husákovy děti“ budeme mít skvělou kvalitu života v našem důchodu.

Do té doby bych však rád navrhl alespoň 5 nejdůležitějších priorit pro naši zemi, aby naše děti vůbec měly šanci svoje vize naplnit a zpříjemnit nám i ty naše důchody.

1. Vyřešit co nejrychleji energetickou soběstačnost země, a to prioritní podporou jaderné energetiky.

2. Urychleně dobudovat dopravní infrastrukturu napříč republikou, ať už formou dálnic, rychlovlaků, případně rovnou přejít na osobní dronovou dopravu, a tím sblížit jednotlivé regiony a zásadně tak navýšit ekonomický potenciál celého Česka.

3. Změnit urychleně stavební zákon tak, aby kterýkoliv investor či podnikatel nemusel stavět i obyčejnou „psí boudu“ sedm a více let.

4. Provést totální debyrokratizaci státu, a to jediným možným, byť drsným, ale efektivním způsobem. Na všech úřadech a ve všech státních institucích propustit 10 % státních úředníků (pozor nikoliv zaměstnanců jako jsou např. vojáci, hasiči, policajti, učitelé apod.) a přirozeným způsobem pak co nejrychleji ořezat zbytné agendy, které nebude nikdo stíhat, ale současně nebudou nikomu chybět.

5. Investovat do vzdělávání učitelů a do přebudování školství, včetně plánování počtu absolventů v jednotlivých letech pro jednotlivé segmenty hospodářství a zvýšení prestiže učňovských oborů.

Moc bych si přál, aby kterákoliv budoucí vláda nějakou vizi měla, a hlavně se ji snažila prosadit a naplnit, jinak se nikam nepohneme a vzkvétat nebudeme.

Karel Diviš – kandidát na europoslance za stranu Svobodných a bývalý prezidentský kandidát.

Chcete znát opravdu originální názory na dění kolem nás, chcete být v obraze? Pak si poslechněte rozhovory Karla Diviše a Van Sang Trana v jejich Podcast Show na všech oblíbených platformách. Diviš a Sangu to jsou názory bez cenzury, upřímně, na hranu a bez obalu. Poslouchejte třeba na Spotify

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám