Hlavní obsah
Cestování

Hrad Tintagel je spojený s legendou o králi Artušovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrey Zaychuk/Unsplash

Hradu Tintagel se nachází vysoko na členitém severním pobřeží Cornwallu. Hrad je neoddělitelně spojen s legendou o králi Artušovi, které staletí podněcovaly představivost spisovatelů a umělců

Článek

Hrad byl postaven ve 13. století hrabětem Reginaldem z Cornwallu. Ačkoliv se podle dochovaných pozůstatků hradu může zdát, že stavba sloužila jako sídlo vojenské moci nebo obranná pevnost, ve skutečnosti neměla žádné strategické využití a sloužila pouze jako ukázka moci.


Hrad Tintagel byl místem, kde král Uther Pendragon v podobě vévody z Cornwallu svedl královnu Igraine, zatímco byl její manžel Gorlois v boji. Byl to právě kněz Geoffreymu z Monmouthu, díky kterému se rozšířila legenda o králi Artuši a čaroději Merlinovi, který také označil hrad Tintagel jako místo narození Artuše.


Artuše a celý hrad chránil čaroděj Merlin, který žil v jeskyni pod hradem. Merlinova jeskyně, je dlouhá přibližně 100 metrů a spojuje dva zálivy. Její návštěva je možná pouze za odlivu, jindy se totiž plní vodou.

Pokud se rozhodnete pro návštěvu tohoto místa za špatného počasí, může se Vám stát, že bude hrad Tintagel z bezpečnostních důvodů uzavřen.

Zdroj. english-heritage.org.uk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz