Hlavní obsah
Finance

„Loňské“ důchodkyně ostrouhaly

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

A které že to jsou? No ty, co byly v důchodu již loni, tedy na Silvestra 2022.

Článek

Nejen myslím, já to vím, že umím daleko hůř psát než přemýšlet a tak věc, vládní problém, ochuzení občanů, zkusím napsat co nejvíc stručně. Ti, co přemýšlí, to jistě pochopí a ostatním to třeba vysvětlí lépe, než můj případný dlouhý text.

„Od ledna“ 2023 je těm důchodcům, co vychovaly děti, navyšován důchod o 500,- Kč za každé vychované dítě. Viz Zákon o důchodovém pojištění = ZDP = 155/1995 Sb. = www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-155.

Předem si musíme ale říci to, co mnoho lidí neví, že jsme spolu se SR posledním státem, ve kterém se „v říjnu nebere důchod na říjen“. Tedy nebere se na říjen, září ani listopad jako na kalendářní měsíc, ale na měsíc klouzavý. Komu stát „vylosuje“ (podle svých pravidel určí) výplatní termín 6., bere 6. 10.  důchod na období od toho dne do 5. 11., komu den 20., bere 20. 10. na období do 19. 11. apod. Samozřejmě pak na počátku při vstupu do důchodu dostane poměrnou část dávky na období od vstupu do důchodu do dne, co předchází výplatnímu termínu.

Matka dvou dětí, co šla do důchodu 1. 1. 2023 dostane ZA rok 2023 12 splátek důchodu navýšených mj. o 1.000 výchovného. K tomu ale dostala i, na počátku a tedy předem, „předplatek“ = poměrnou část celého důchodu na 1. až 23. ledna (to pokud jí stát určil termín 24.) V tomto předplatku tak bylo i cca 740,- Kč výchovného na tyto dny (= více než 2/3 z 1.000, co jí na měsíc leden náleží, neb 24. ledna již v řádné dávce důchodu obdrží i výchovné na zbývajících 8 lednových dnů. Ona totiž 24. ledna brala důchod na 24. ledna až 23. února). (Viz ZPD §34a (2).)

OK, tak je to v pořádku, ale všechny matky, co byly v důchodu již 31. 12. 2022 nic takového nedostaly – jim bylo totiž výchovné přiznáno jinak! Dostaly výchovné až od „lednové splátky“ = lednového výplatního termínu. Žádný doplatek či předplatek na např. 1. až 23. ledna se nekonal. (ZDP Přechodná ustanovení zavedena zákonem č. 323/2021 Sb. Čl. II (1) .)

Jak je možné, že tuto de facto dvojí účinnost zákona nikdo nevidí? Někomu přidáme od 1. ledna a jinému až od 24.? Letošní matky dostanou ZA rok 12 navýšených splátek důchodu a k tomu ještě předplatek a všichni tak vidí, že jedině tak se jim dostane výchovného na všech 365 dní letošního roku. Matky, které jsou v důchodu o den, ale třeba i několik desítek let déle pak dostanou ZA rok jen oněch 12 splátek a o těch, v případě dvou dětí, až 740 Kč jsou tak ochuzeni – nikdy je nedostanou. (Pokud by chtěl někdo tvrdit opak, musel by umět říct, kdy dostanou, ale to nedokáže, neboť nedostanou.)

Jaké je z toho poučení?

1) Ono přechodné ustanovení ZDP je v rozporu s Ústavou neb činí mezi letošními a loňskými matkami, a mezi loňskými navzájem, neodůvodněné rozdíly, jež Ústava zapovídá. Ať si myslí kdokoli cokoli, já to takto mohu tvrdit, neb toto tvrzení umím i dokázat. Neexistuje žádný důvod, aby i „loňské“ matky formou doplatku či předplatku braly rovněž výchovné na lednové dny, co předchází jejich lednovému výplatnímu termínu.

2) Není to ale poučení jediné. Je zde i poučení daleko zásadnější. Je zde jasně prokázáno, že stejný počet zvýšených splátek ZA rok rovnost matek nezajistí. Těm letošním, s odchodem do důchodu před jejich výplatním termínem, je pro jejich rovnost potřeba vyplatit „navíc“ různě vysoký předplatek, podle toho, jaký výplatní termín jim stát určí. A tak měl pravdu ten, kdo spolu s poslanci prosadil, že při lednových řádných valorizacích jsou od r. 2022 vypláceny obdobné doplatky jako zde letošním matkám. A obdobně tak neměla pravdu vláda ve svém vyjádření a Ústavní soud ve svém Nálezu z r. 2020, že toto není pravda. Opak jejich tvrzení je pravdou, pouhý stejný počet splátek ZA rok žádnou rovnost nezajistí.

Ostatně v článku příštím o tom přinesu důkaz ne „stovkový“ jako zde, ale „tisícový“, aby v součtu za všechny důchodce šlo dokonce o více než 8 miliard. A že je to odvážné tvrzení, že se ÚS ve svém Nálezu mýlil? Je. No a co? Pokud bude chtít vláda nebo ÚS dokázat že pravdu mají oni a ne já, bude mne muset žalovat a tedy pustit ke slovu a ne jen „k písmenu“. No a pak jsem přesvědčen, že je konečně o jejich omylu přesvědčím. Ostatně myslím nejsem sám, kdo již dnes vidí, že loňské matky byly ošizeny neprávem a tedy v rozporu s Ústavou, co nám garantuje rovnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám