Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vláda dostala pololetní vysvědčení a Babiš se směje. Kde udělala současná vláda chybu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Od pátku do soboty se konaly volby do krajských zastupitelstev. Tyto výsledky můžeme brát jako pomyslné pololetní vysvědčení pro současnou vládu Petra Fialy. Polepší se nebo vysvědčení na příští podzim bude ještě drtivější?

Článek

Babišovo hnutí ANO zvítězilo v 10 krajích ze 13, což je takovým políčkem a varovným signálem pro vládu. Ač se nejednalo o volby do poslanecké sněmovny, jistojistě se do těchto voleb podepsaly chybné kroky současné vlády a nespokojenost občanů, která právě s těmito kroky nesouhlasí. Ve zbylých krajích pak vyhrála ODS (jižní Čechy), SPOLU (jižní Morava) a Starostové (Liberecký kraj). Celková volební účast byla 32,91%.

Není žádným tajemstvím, že kabinet Petra Fialy má jednu velkou slabinu, a tou je komunikace směrem ke svým občanům. Právě ta měla, mimo jiné, za následek to, že se pomalu ale jistě navyšovala nevole a i prvotní nadšenci se začali stávat odpůrci.

Vláda udělala chyb několik, ale já beru za nejfatálnější hned tu první, která má zčásti za následek nejen to, jak jsou u nás vnímaní Ukrajinci, ale také to, kdy vláda začala rapidně ztrácet body, a to dost brzy od začátku vládnutí.

V únoru 2022 se začátkem války na Ukrajině šla ruku v ruce energetická krize a začaly se raketově zvyšovat ceny benzínu, nafty a samozřejmě také potravin. Koalice dlouho nereagovala ani na zvýšenou cenu pohonných hmot, ani na neúprosně vyšponované a stále se rapidně zvyšující ceny elektřiny a potravin. Ale jako první začala řešit přijímání uprchlíků z Ukrajiny a udílení humanitárních dávek právě pro ně. My jako národ máme jednu velkou cennou vlastnost. Umíme se semknout a pomoci si, když je potřeba, jak bylo vidno třeba na začátku covidu, při záplavách nebo po zničujícím tornádu. Češi na válku na Ukrajině zareagovali tím, že se uspořádal charitativní koncert na Václavském náměstí a lidé z celé republiky zasílali peníze právě na pomoc Ukrajině. Jednalo se o desítky milionů korun.

Vláda zasílala peněžitou i nepeněžitou pomoc a na Čechy, na daňové poplatníky, kteří to vše platí, vlastně nezbylo nic nebo alespoň tak to vláda (ne)komunikovala a Petr Fiala maximálně tak vysílal signály a monitoroval situaci se slovy, že nikoho nenechá padnout. Vláda naše problémy absolutně ignorovala a věnovala veškerou pozornost právě Ukrajině, což byla ta hlavní chyba, která způsobila nevraživost vůči vládě a pak právě, bohužel, i k samotným Ukrajincům.

Jádrem problému bylo to, že Češi rádi pomohou, ale nejdříve se musí pomoci nám, občanům tohoto státu a posléze někomu dalšímu. Nikdo jistě nezpochybňoval, že je nutné podporovat Ukrajinu. Jenže vláda to udělala právě naopak, což mělo za následek vystřelení nesmyslných cen za elektřinu, pohonné hmoty a potraviny. Slýchali jsme, že na nás peníze nejsou, ale peníze na ubytování a humanitární dávky byly, aniž by bylo kontrolováno, zda je opravdu nutné je rozdávat plošně a zcela nekoordinovaně. A to způsobilo obrovskou kritiku a zklamání těch, co tuto vládu volili. Bohužel až pozdě si koalice uvědomila nebo spíše reagovala na nátlak a kritiku.

Následné snížení valorizace důchodů a další nepopulární kroky se pak na sebe postupně vršily, což pomalu, ale jistě nahrávalo a nahrává do karet právě Babišovi, takže výsledky krajských voleb vlastně nebylo zrovna velkým překvapením a u voleb příští rok to patrně nebude jinak. Obzvláště když vláda nyní přišla s tím, že důchodový věk bude růst donekonečna a bez zohlednění věku dožití ve zdraví.

Má kabinet Petra Fialy ještě šanci na nápravu nebo na konečném vysvědčení dostane pětky?

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-vsechno-jinak-vek-pro-penzi-muze-rust-az-donekonecna-navrhli-poslanci-40488062

https://www.idnes.cz/volby/skoncily-krajske-volby-2024-cesko-voli-kraje.A240921_130630_volby_zof

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz