Článek
V čem je problém u českého spotřebitele? Proč doporučení výživových poradců má jen minimální účinek?
Nebudu hodnotit jídelníček českého strávníka co do chutí, zvyklostí, ale spíše hledat důvody, proč zelenina netvoří větší podíl v denní spotřebě.
Tendence v mnoha domácnostech naznačuje jistý odklon od tradičních jídel a potravin k těm zdravějším, ale narazily na závažnou bariéru, a to je cena čerstvé zeleniny. Poměrně velká část spotřebitelů si nemůže dovolit v rámci rodinného rozpočtu zařadit zeleninu, a navíc v doporučeném množství do svých jídelníčků. Není to tedy jen nechuť ke zdravějšímu stravování, ale především její cena, která neklesá ani v době její sklizně, jak jsme byli zvyklí.
Kde je problém? Proč je na pultech obchodů tak málo levnější české zeleniny? Soběstačnost Česka v pěstování zeleniny se pohybuje kolem 44 %. Mohli by pěstovat víc, ale produkce je spíše omezována nejen kvůli pracovní síle, ale i kvůli složitým podmínkám v legislativě. Ceny neurčují pěstitelé zeleniny, ale formuje je evropský trh.
Náklady na vstupy stoupají, ale možnosti, jak je promítnout do finální ceny jsou omezené. Jak říká šéfka Zelinářské unie Monika Nebeská: „Pěstujete kvalitní českou zeleninu, ale nakonec se musíme přizpůsobit cenám, které určují jiné okolnosti, než je samotná práce na poli. Do toho vstupují obchodní řetězce, které často nastavují podmínky tvrději než trh sám. Bohužel, neovlivníme počasí ani finální cenu na trhu. Náklady rostou, ať už jde o hnojiva, mzdy nebo logistiku“. (MF Dnes, 16.6.2025, Práce na poli už dávno cenu zeleniny neurčuje. Jan Drahorád, redaktor).
V současnosti vidíme na pultech řetězců tendenci, udržovat cenu zeleniny rovnoměrně a tím se ztrácí i cenová logistika sezóny.
Farmářům nepomohl ani stát tím, že nepřispěl na nové závlahy, které jsou kvůli změně klimatu nutné ve většině oblastí, kde se u nás zelenina pěstuje. Stejně tak je problémem pro pěstitele vysoká cena energií, která omezuje pěstování ve sklenících, nárůst mezd a cen hnojiv, na jejichž kvalitu a používání má EU velký vliv, ty také zvyšují zelinářům náklady.
Je otázkou, jestli investice do inovací a na pěstění vysoce kvalitní zeleniny naše zemědělství má. Sníží se už tak nízké procento soběstačnosti pěstované zeleniny v Česku?
Každopádně, marné volání po větší spotřebě zeleniny u českých spotřebitelů může mít, jak vidíte i jiný důvod než nechuť k této součásti jídelníčku.
Zdroj info: MF Dnes, 16.6.2025, Jan Drahorád, Práce na poli už dávno cenu zeleniny neurčuje.