Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vrácení ukradených majetků?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kateřina Konečná

Jistě si všichni ještě pamatujeme, jak prezident Petr Pavel sešel v září v New Yorku s lichtenštejnským dědičným princem Aloisem.

Článek

Ten mu sdělil, že Lichtenštejnsko chce hledat řešení sporu o majetek v Česku vyvlastněný po válce lichtenštejnskému rodu i mimosoudní cestou. Asi věděl dobře proč! Skrze soudy totiž nemá nejmenší šanci se majetku domoci, tak to zkouší přes naše slůně v porcelánu pana Pavla. Pavel následně prezentoval nabídku prince jako „velice solidní“. Také ve Štrasburku uvedl, že by podle něj bylo nejlepší uzavřít dohodu s Lichtenštejny.

A já jsem ptám proč bychom to měli dělat? Zde žádná křivda nevznikla a prokázalo se to již několikrát před všemožnými českými soudy, včetně toho Ústavního. Naposledy dnes (19.10.) Krajský soud v Brně zamítl odvolání Nadace knížete Lichtenštejna proti rozhodnutí Okresního soudu v Břeclavi, který nevyhověl jejímu požadavku na vrácení podstatné části Lednicko-valtického areálu včetně zámků v Lednici a Valticích. Podle soudu bylo prokázáno, že se kníže František Josef II. přihlásil ve třicátých letech minulého století k německé národnosti, a proto majetek propadl po druhé světové válce státu na základě Benešových dekretů. Toliko k neustále debatě o možném zrušení Benešových dekretů, které zvedají často např. vládní lidovci s tím, že se jedná o mrtvou právní úpravu, která de facto není potřeba.

Naopak! Dekrety se dnes a denně používají před českými soudy a tvoří naprostý základ uspořádání vlastnictví k nemovitému majetku na území celé dnešní České republiky. Čili - pane kníže a pane prezidente, jak by řekl klasik „nas*at“!

K žádné křivdě nedošlo a nesnažte se laskavě relativizovat výsledek druhé světové války. To, že jeden prezident majetek německým kolaborantům vzal, neznamená, že někdo jim ho může jenom tak dát zpět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz