Článek
Buchtičky s krémem patří mezi klasiky české kuchyně, které připomínají školní jídelnu i domácí pohodu. Jenže ty kupované často zklamou – bývají suché a bez chuti. Domácí varianta je ale úplně jiná liga. Nadýchané těsto a jemný krém vás přesvědčí, že tenhle recept stojí za to. Až je jednou vyzkoušíte, už nebudete chtít jiné.
Na buchtičky
- 200 ml vlažného mléka
- 100 ml oleje (rozpuštěného másla)
- 2 vejce
- troška citronové kůry (nemusí)
- špetka soli
- 25 g droždí
- 80 g cukru krupice
- 500 g hladké mouky
- trocha másla na potření (může být s kapkou rumu)
Na krém
- 650 ml mléka
- vanilkový pudink
- 2-3 lžíce cukru
- trocha vanilky (nemusí)
- 1 lžíce rumu
Nejdříve si z části vlažného mléka, droždí a lžičky cukru vytvoříme kvásek. Mezitím smícháme prosátou mouku se zbytkem surovin. Přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme hladk těsto. S těstem se velmi dobře pracuje, když lepí tak přidáme mouku. Těsto necháme 1 hodinu kynout. Po vykynutí přendáme na posypanou podložku nachystáme si vymazaný pekáč a mističku s olejem popřípadě s rozpuštěným máslem na promazávání. Někdo tvaruje jednotlivé buchtičky, já to dělám jednoduše. Z těsta si vezmu část ze které vytvořím váleček. Ten vložím do pekáče a z druhé strany ho potřu olejem. Takto postupuji dokud není celý pekáč. Pokud je někde váleček menší, nevadí, dodám menší část těsta. Až mám naskládáno tak překrájím opět namazanou stěrkou na jednotlivé buchtičky. Necháme opět 15-20 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° 25 - 30 minut. Po vytěžení potřeme rozpuštěným máslem (s trochou rumu).
Příprava
Hotovo
Krém jednoduše uvaříte jako pudink z více mléka. Po uvaření přimícháte rum.
Můžete dozdobit ovocem (borůvky, maliny…), případně pokud máte tak posypat lyofilizovanými malinami.