Hlavní obsah
Jídlo a pití

Karlovarský knedlík – nadýchaná alternativa ke klasice

Foto: Katka Kohoutková

Karlovarský knedlík

Také jste z dětství přejedení houskových knedlíků? Zkuste je jinak! Karlovarský knedlík se na stole objevuje málo, a přitom je skvělý k svíčkové, křenové i jiným omáčkám.

Článek

Přiznejme si to – klasické houskové knedlíky jsme měli doma skoro pořád a někdy jich bylo až příliš. Jenže k dobré omáčce prostě patří. A právě proto stojí za to vyzkoušet jejich odlehčenou a nadýchanou variantu: Karlovarský knedlík. Je jemný, krásně drží tvar a dokáže pozvednout každé jídlo na sváteční úroveň.

Recept na 2 knedlíky

  • 8 rohlíků nebo 12 plátků toastového chleba
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • 85 g hrubé mouky
  • 12 g soli
  • 1/3 lžičky muškátové oříšku
  • 30 g petrželky ( 3 hrsti)
  • máslo na potření ( nepovinné)
  • potravinářská fólie

Pečivo nakrájíme na zhruba 1 cm velké kostičky, dáme do misky a zalijeme mlékem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky jen prošleháme a přidáme sůl společně s muškátovým oříškem. Mouku promícháme s nasekanou petrželkou. Ke sněhu přimícháme žloutky a po lžících přidáváme mouku s petrželkou. Rukou nakonec přidáme namočené pečivo a promícháme. Nachystáme si 2 potravinářské fólie. Vytvarujeme knedlíky, pomáháme si fólií dokud nemají správný tvar. Zamotáme a konce zatočíme. Pokud nedrží pomůže provázek. Vaříme na mírném plameni ve vroucí vodě 25 minut. Po vytažení necháme chvilku zchladnout. Nakonec sundáme fólii a kdo chce potře rozpuštěným máslem.

Foto: Katka Kohoutková

Karlovarský knedlík

Foto: Katka Kohoutková

Karlovarský knedlík

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz