Článek
Přiznejme si to – klasické houskové knedlíky jsme měli doma skoro pořád a někdy jich bylo až příliš. Jenže k dobré omáčce prostě patří. A právě proto stojí za to vyzkoušet jejich odlehčenou a nadýchanou variantu: Karlovarský knedlík. Je jemný, krásně drží tvar a dokáže pozvednout každé jídlo na sváteční úroveň.
Recept na 2 knedlíky
- 8 rohlíků nebo 12 plátků toastového chleba
- 200 ml mléka
- 3 vejce
- 85 g hrubé mouky
- 12 g soli
- 1/3 lžičky muškátové oříšku
- 30 g petrželky ( 3 hrsti)
- máslo na potření ( nepovinné)
- potravinářská fólie
Pečivo nakrájíme na zhruba 1 cm velké kostičky, dáme do misky a zalijeme mlékem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky jen prošleháme a přidáme sůl společně s muškátovým oříškem. Mouku promícháme s nasekanou petrželkou. Ke sněhu přimícháme žloutky a po lžících přidáváme mouku s petrželkou. Rukou nakonec přidáme namočené pečivo a promícháme. Nachystáme si 2 potravinářské fólie. Vytvarujeme knedlíky, pomáháme si fólií dokud nemají správný tvar. Zamotáme a konce zatočíme. Pokud nedrží pomůže provázek. Vaříme na mírném plameni ve vroucí vodě 25 minut. Po vytažení necháme chvilku zchladnout. Nakonec sundáme fólii a kdo chce potře rozpuštěným máslem.
Karlovarský knedlík
Karlovarský knedlík