Článek
Polévka je poklad na lžíci – zahřeje, zasytí a dodá pocit domácí pohody. Přesto luštěninové polévky často neprávem vynecháváme, i když nám mohou prospět víc, než si myslíme. Fazole, čočka nebo hrách podporují trávení, stabilizují hladinu cukru v krvi a díky vláknině zasytí na dlouhou dobu. Vybrala jsem pro vás tři recepty, které spojují jednoduchost, výbornou chuť i nutriční bohatství. Stačí si jen vybrat tu pravou – a chladné večery budou rázem příjemnější.
Fazolová polévka
- 1 hrnek bílé fazole
- cca 200 g uzeného (stačí i rolka)
- 2 l vody
- smetana ke šlehání
- velká cibule
- 2 - 3 stroužky česneku
- 2-3 mrkve
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- nové koření
- 3 bobkový list
- sůl, pepř
- cukr
- olej
Fazole si namočíme přes noc do vody. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a opečeme cibuli nakrájenou na jemno. Poprášíme paprikami, promícháme, přidáme fazole, uzené a zelejeme vodou nebo vývarem. Přidáme koření, utřený česnek a vaříme dokud je fazole skoro měkká. Přidáme mrkev na větší kousky a uvaříme do měkka. Nakonec zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody. Provaříme, zjemníme smetanou a dochutíme solí a cukrem podle chuti. Uzené maso nakrájíme na malé kousky a vložíme do polévky.

Fazolová polévka
Čočková polévka
- 150 g čočky
- 2 l vody (vývaru)
- 1 velká klobáska
- zelenina (mrkev, celer, petržel)
- 1 velká cibule
- 1 velká brambora
- 4 stroužky česneku
- sůl, pepř
- nové koření
- 2 bobkové listy
- majoránka
- olej
- 2 lžičky sladké papriky
- 2-3 lžíce hladké mouky
Čočku namočíme dle návodu dopředu. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm klobásku na krájenou na půlkolečka. Dáme ji stranou a přidáme cibuli na jemno, opečeme a vložíme koření a bobkový list. Zamícháme, přisypeme čočku a zalejeme vodou nebo vývarem. Zhruba v polovině vaření času čočky přidáme kořenovou zeleninu na kousky a utřený česnek. Až je vše měkké, přidáme bramboru na malé kousky a připravíme zásmažku z oleje, sladké papriky a mouky. Polévku zahustíme a provaříme. Ochutíme kořením a majoránkou. Nakonec vmícháme opečenou klobásku.
Hrstková polévka
- 1 hrnek hrstky (směs luštěnin a jmenuje se hrstka)
- 1,5 l vody (vývaru)
- kořenová zelenina
- 1 velká cibule
- 2-3 stroužky česneku
- bobkový list
- sůl
- pepř
- olej
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 - 2 lžíce hladké mouky
Na noky
- 1/2 hrnku dětské krupičky
- 1 vejce
- sůl
- 1/2 lžičky jedlé sody
Dle návodu si předem namočíme hrstku, nejlépe přes noc. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme cibuli nakrájenou na jemno. Přidáme hrstku, zalejeme vodou a vaříme do poloměkka. Pak přidáme kořenovou zeleninu na malé kousky, utřený česnek a koření. Uvaříme do změknutí. Zahustíme jíškou z oleje, sladké papriky a mouky.
Na noky smícháme v misce všechny suroviny a vkládáme vytvořené noky přímo do polévky. Noky odkrajujeme lžičkou ve velikosti maximálně půl lžičky. V polévce se noky zvětší. Krátce provaříme.
Hrstková polévka