Hlavní obsah

Tři vydatné polévky, které vás zahřejí v chladných večerech

Foto: Katka Kohoutková

S příchodem chladných večerů je polévka tou nejlepší volbou. Tyto tři recepty z luštěnin jsou jednoduché, syté a plné živin, na které často zapomínáme.

Článek

Polévka je poklad na lžíci – zahřeje, zasytí a dodá pocit domácí pohody. Přesto luštěninové polévky často neprávem vynecháváme, i když nám mohou prospět víc, než si myslíme. Fazole, čočka nebo hrách podporují trávení, stabilizují hladinu cukru v krvi a díky vláknině zasytí na dlouhou dobu. Vybrala jsem pro vás tři recepty, které spojují jednoduchost, výbornou chuť i nutriční bohatství. Stačí si jen vybrat tu pravou – a chladné večery budou rázem příjemnější.

Fazolová polévka

  • 1 hrnek bílé fazole
  • cca 200 g uzeného (stačí i rolka)
  • 2 l vody
  • smetana ke šlehání
  • velká cibule
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2-3 mrkve
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • nové koření
  • 3 bobkový list
  • sůl, pepř
  • cukr
  • olej

Fazole si namočíme přes noc do vody. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a opečeme cibuli nakrájenou na jemno. Poprášíme paprikami, promícháme, přidáme fazole, uzené a zelejeme vodou nebo vývarem. Přidáme koření, utřený česnek a vaříme dokud je fazole skoro měkká. Přidáme mrkev na větší kousky a uvaříme do měkka. Nakonec zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody. Provaříme, zjemníme smetanou a dochutíme solí a cukrem podle chuti. Uzené maso nakrájíme na malé kousky a vložíme do polévky.

Foto: Katka Kohoutková

Fazolová polévka

Čočková polévka

  • 150 g čočky
  • 2 l vody (vývaru)
  • 1 velká klobáska
  • zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • 1 velká cibule
  • 1 velká brambora
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • nové koření
  • 2 bobkové listy
  • majoránka
  • olej
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2-3 lžíce hladké mouky

Čočku namočíme dle návodu dopředu. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm klobásku na krájenou na půlkolečka. Dáme ji stranou a přidáme cibuli na jemno, opečeme a vložíme koření a bobkový list. Zamícháme, přisypeme čočku a zalejeme vodou nebo vývarem. Zhruba v polovině vaření času čočky přidáme kořenovou zeleninu na kousky a utřený česnek. Až je vše měkké, přidáme bramboru na malé kousky a připravíme zásmažku z oleje, sladké papriky a mouky. Polévku zahustíme a provaříme. Ochutíme kořením a majoránkou. Nakonec vmícháme opečenou klobásku.

Hrstková polévka

  • 1 hrnek hrstky (směs luštěnin a jmenuje se hrstka)
  • 1,5 l vody (vývaru)
  • kořenová zelenina
  • 1 velká cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 - 2 lžíce hladké mouky

Na noky

  • 1/2 hrnku dětské krupičky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Dle návodu si předem namočíme hrstku, nejlépe přes noc. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme cibuli nakrájenou na jemno. Přidáme hrstku, zalejeme vodou a vaříme do poloměkka. Pak přidáme kořenovou zeleninu na malé kousky, utřený česnek a koření. Uvaříme do změknutí. Zahustíme jíškou z oleje, sladké papriky a mouky.

Na noky smícháme v misce všechny suroviny a vkládáme vytvořené noky přímo do polévky. Noky odkrajujeme lžičkou ve velikosti maximálně půl lžičky. V polévce se noky zvětší. Krátce provaříme.

Foto: Katka Kohoutková

Hrstková polévka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz