Hlavní obsah
Zdraví

Den pro zdraví v Sokolově klade důraz na důležitost prevence onkologických onemocnění

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Katka Martykánová

Ve středu středu 18. září od 13 do 17 hodin na náměstí Budovatelů v Sokolově budou moci lidé navštívit stánek projektu Dny zdraví nejen proti melanomu. Kromě informací o samovyšetření se zde mohou poradit také u nutriční terapeutky.

Článek

Včasná prevence je v oblasti zdraví důležitá a v onkologii to platí dvojnásob. A právě prevenci se hodlá věnovat program Dnů zdraví v Sokolově. Pro zájemce je opět připravena je celá řada vyšetření, screeningové programy, poradenství i ukázky, jak na to. V Sokolově se koná z toho důvodu, že Karlovarský kraj dlouhodobě bojuje se špatně dostupnou onkologickou péčí.

Víme, že lidé často nechtějí na prevenci přijít, obávají se, že jim lékař sdělí nepříjemnou diagnózu. Naším mottem proto je, že nehledáme nádory, ale ujišťujeme o jejich zdraví,“ uvedla Michaela Tůmová, ředitelka pořádající společnosti Dialog Jessenius. Onkologická prevence se na Dnech zdraví zaměří na nádory prsu, varlat, prostaty, gynekologické nádory a nádory tlustého střeva. Ke zhlédnutí a praktickému vyzkoušení budou i ukázky samovyšetření prsů a varlat na anatomických modelech. V rámci screeningového programu časného záchytu rakoviny plic si návštěvníci mohou nechat změřit také saturaci kyslíku.

Díky spolupráci s DiaKar bude možné na jednotlivých stanovištích zkontrolovat krevní tlak, ale také váhu a BMI. Naměřené hodnoty mohou konzultovat s nutriční terapeutkou, která jim poradí, jak se zdravě stravovat.

Jednotlivé edukační a informační stánky připravily organizace z Hlasu onkologických pacientů z.s., Dialog Jessenius o.p.s, České Ilco, DiaKar z.ú., NZIP, a to díky podpoře Karlovarského kraje. Veškerý program na místě je zdarma.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Samovyšetření

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz