Hlavní obsah
Jídlo a pití

Mouka budoucnosti? Vinařství Ludwig přichází s novinkou z hroznů

Foto: Vinařství Ludwig/se souhlasem autora

Modrohorské Vinařství Ludwig s.r.o. přichází po letech výzkumu a vývoje s inovativní hroznovou moučkou, která se liší od všech ostatních produktů na trhu. Jedná se o moučku vyrobenou z dužiny a slupek hroznů.

Článek

Termín představení byl zvolen s úctou k oběma „otcům“ této myšlenky. Profesor Vlastimil Fic by se v těchto dnech dožil rovné stovky a majitel Vinařství Ludvík Šlancar oslavil v pondělí své osmdesátiny.

Hroznová moučka z Vinařství Ludwig představuje jedinečnou příležitost pro všechny, kteří hledají bezlepkové alternativy s bohatou chutí a vůní. Její výroba probíhá šetrným způsobem, díky kterému si zachovává všechny biologicky aktivní látky obsažené v hroznech. Inovativní technologií mikrovlnné sušárny dojde k vysušení hroznových matolin pomocí speciálně vyvinuté technologie na hmotnostní vlhkost 6 %, následně dojde k separaci semen od slupky s dužinou. Matoliny bez semen jsou následně umlety v nárazovém mlýnu na velmi jemný prášek.

Moučka je ideální pro domácí pekaře, profesionální kuchaře i pro všechny, kteří rádi experimentují a chtějí do svých receptů vnést nádech vinařského světa a velkou dávku zdraví. Hroznová moučka totiž představuje bohatý zdroj cenných živin, které podporují srdce, chrání před záněty, zlepšují stav pokožky a přispívají k prevenci různých chronických onemocnění. Kombinace sterolů, tokoferolů, polyfenolů a antioxidantů z ní činí účinný doplněk stravy pro podporu celkového zdraví. Produkt byl představen na workshopu, kterého se zúčastnili i přední výzkumníci v tomto oboru z České i Slovenské republiky. Inovativní přístup k řešení zbytkové biomasy ocenil i náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek

Přínos látek obsažených v hroznové moučce dokládají i výzkumy docenta Františka Krebse ze Slovenské technické univerzity Bratislava: „Vysoký obsah antokyanů zařazuje matoliny mezi deset nejbohatších zdrojů antokyanů na světě. Obsahují jich desetkrát více než ostružiny a dva až pětkrát více než černý rybíz. Antokyany přispívají k prevenci kardiovaskulárních nemocí, cukrovky a některých typů rakoviny, zlepšují mikroflóru trávicího ústrojí a pozitivně stimulují imunitní systém. Rostlinné steroly sehrávají důležitý úkol v prevenci kardiovaskulárních nemocí, denní příjem 1,5 – 3 gramů fytosterolů dokáže snížit hladinu LDL cholesterolu v krvi o 7 – 12 % v průběhu několika týdnů. Hlavní funkcí antioxidantů z hroznové mouky je brzdit oxidaci nenasycených mastných kyselin při oxidačním stresu a brzdit bujení rakoviny efektivním zachycováním volných radikálů“

„Chtěli jsme vytvořit produkt, který nejen chutná, ale také využívá plný potenciál hroznů, které nám naše vinice dávají,“ vysvětlil Ludvík Šlancar a dodal: „Naše moučka není jen vedlejší produkt. Je to plnohodnotná surovina s jedinečnou chutí, která dodá pečivu i dezertům zcela nový rozměr. Naši partneři již z hroznové moučky vyrábějí bezlepkové těstoviny, křupky, sušenky, pečou chleba či zákusky a modrá moučka je připravena spolu s betaglukany jako doplněk stravy.“

Vinařství Ludwig s.r.o. je tradiční rodinné vinařství se sídlem v Němčičkách, které vyrábí více než milion láhví vína ročně a které se zaměřuje na výrobu vysoce kvalitních vín a inovativních produktů z hroznů. Mimo jiné vyrábí i hroznový olej nebo hroznový čaj. Díky respektu k tradici a otevřenosti k novým technologiím si vinařství získalo reputaci pro svou kvalitu a kreativitu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz